Om naar uit te kijken

Corpse Bride

Corpse Bride is een visuele ode aan botten, beenderen, beentjes, botjes, karkassen, geraamtes en menselijke spillebenen in prachtige halfvergane kostuums. Tim Burton maakte eerder de stop-motion films The Nightmare Before Christmas en James and the Giant Peach en doet dankzij de digitale camera een stap verder richting perfectie. Corpse Bride is in de verte gebaseerd op een kabbalistisch sprookje uit zestiende-eeuws Rusland, waarin een aanstaande bruidegom de avond voor zijn huwelijk naar het bos gaat, zijn trouwring aan een tak hangt, de trouwgelofte uitspreekt en dan door een overleden vrouw aan zijn belofte wordt gehouden. Brutons favorieten Johnny Depp en Helena Bonham Carter geven de poppen hun stem.

Corpse Bride. Regie: Tim Burton en Mike Johnson. Met de stemmen van: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Albert Finney, Joanna Lumley. In: 15 bioscopen.

MUZIEKWEEK

Liever Live

Liever Live is het thema van de Klassieke Muziekweek, die het bijwonen van concerten propageert en de drempels van zalen wil verlagen. `Live erbij zijn is het mooiste wat er is', zegt violiste Janine Jansen, die zaterdag per helikopter flitsoptredens verzorgt in Groningen, Arnhem en Eindhoven. Orkesten, ensembles en concertzalen organiseren tal van activiteiten.

Klassieke Muziekweek: 4 t/m 13 nov. Inl www.klassiekemuziekweek.nl

FOTOGRAFIE

Rineke Dijkstra

Haar foto's zijn zo bekend dat ze haast iconen geworden zijn: jonge kinderen op het strand, pas bevallen moeders, stierenvechters na de strijd en jonge soldaten in uniform. Rineke Dijkstra legde de jonge mannen en vrouwen vast op de momenten dat ze op hun kwetsbaarst waren. Op haar overzichtstentoonstelling zijn 75 portretfoto's en twee video-installaties samengebracht. In het Stedelijk Museum is de expositie aangevuld met nieuwe werken, die Dijkstra maakte in het Amsterdamse Vondelpark.

4 nov t/m 6 febr in Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Dag 10-18u. Inl 020-5732911 of www.stedelijk.nl

POP

Electronic Beats

Gouden tijden voor liefhebbers van computergestuurde dansmuziek, met binnen een week het Electronic Beats Festival dat The Prodigy, Northern Lite, Stereo MC's en Audio Bully's naar de HMH in Amsterdam brengt (4 nov) en twee lange optredens van Underworld, de groep van Karl Hyde die voortkwam uit jaren tachtig-technorockers Freur en die zijn twaalfde jaar ingaat als de dance-topper van Born slippy.

9 en 10 nov 013, Tilburg. Inl 013-4609502

THEATER

Nimfen

Het toneelstuk Nimfen gaat over vier zussen en een erfelijk gen. Een van hen is genezen verklaard van de ziekte waaraan hun moeder overleed. Twee anderen staan voor het dilemma: wel of geen preventieve operatie. Met de komst van de vierde zus uit het buitenland, worden de vrouwen tijdelijk herenigd. Peer Wittenbols schreef voor de Arnhemse toneelgroep Oostpool een familiedrama in de traditie van zijn Trilogie van het verlies. Juul Vrijdag, Marie-Christine de Both, Diane Lensink en Sylvia Poorta spelen, Lidwien Roothan regisseert.

Première 5 nov Huis Oostpool, Arnhem. Aldaar t/m 3 dec. Tournee t/m 18 mei. Inl 026-44 376 55. of wwww.oostpool.nl.

DANS

Holland Dance

Op het Holland Dance Festival in Den Haag is deze week Balé da Cidade de Sao Paolo te zien, een Braziliaanse groep die onder meer The Curved Line brengt, een ballet van de Israëlier Itzik Galili met de Nederlandse slagwerkgroep Percossa. Galili weet een veld met dertig dansers meesterlijk in banen te leiden. Verder danst op het festival de Israëlische Batsheva Dance Company in het atrium van het Haagse stadhuis.

T/m 13 nov in Den Haag. Inl. 09008282999 of hollanddance.nl