Oasis speelt met slome overgave

Het duurt zo'n twintig jaar voordat bands worden `herontdekt'. The Cure en Gang Of Four bijvoorbeeld, groepen uit begin jaren tachtig die hedendaagse bands inspireren. Over negen jaar dus, zou de Britse popgroep Oasis rijp moeten zijn voor herwaardering. Maar zal het zover komen? Heeft deze band de volgende generatie iets te bieden, behalve de twee vechtende broers Liam en Noel Gallagher en een liefde voor parka's?

Die vraag drong zich op in de Heineken Music Hall waar Oasis gisteravond een uitverkocht en voor Oasis-begrippen gestroomlijnd concert gaf. De vijf bandleden stonden breeduit over het podium, met op de achtergrond een langharige huurmuzikant achter een piano. Zanger Liam wás er niet alleen, hij zong ook met overgave. Zijn stem heeft in de loop van de jaren wel aan klank verloren. Gebleven is de lage rasp waarmee hij enigszins slepend zijn wederwaardigheden aan elkaar breit.

Dat slepende tempo is meteen het karakteristieke aan de Oasis-stijl. Als muzikanten over een jaar of tien zeggen dat Oasis hun voorbeeld is, zal het daarom gaan: die vertraagde opwinding. Dat kan sloom uitpakken. Maar op de beste momenten geeft het lage tempo een heviger effect. Als een vertraagde stomp in een vechtfilm, zo klonken gisteravond de meezingers die de groep speelde, zoals Live Forever, Sigarettes & Alcohol, Wonderwall en, iets minder, het recente Layla.

Soms verdwijnt Liam even naar achter, en zingt Noel. Dan klinkt de groep lichter, dankzij Noels muzikalere stem, in bijvoorbeeld het sterke nieuwe The Importance Of Being Idle. Hoewel hij tijdens deze tournee al een paar keer het podium is afgestormd, was Liam Gallagher, steeds met zonnebril, gisteravond in Amsterdam beminnelijk. Hij klapte voor de zaal na ieder nummer, en maakte af en toe een praatje met het publiek in onverstaanbaar Brits, vooral bedoeld voor de vele Engelse fans vooraan.

Tegen het eind werd het tempo iets opgevoerd, uitmondend in The Who's My Generation, waarbij de zaal hartstochtelijk danste en met bier gooide. De keuze voor dat nummer geeft te denken. Noel en Liam vragen zich wellicht ook af wat de erfenis van hun generatie is. Hun grootste succes heet niet voor niets Live Forever.

Concert: Oasis. Gehoord: 2/11 Heineken Music Hall, Amsterdam.