Minieme meerderheid in het Lagerhuis steunt antiterreurwet

De Britse regering heeft gisteravond in het Lagerhuis ternauwernood een stemming overleefd over het eerste deel van haar omstreden nieuwe antiterreurwet. Geschrokken vroeg de regering daarop een week uitstel van de stemming over het meest controversiële deel van de voorstellen: de verlenging van de termijn waarbinnen de politie verdachten van terrorisme zonder vorm van aanklacht kan vasthouden, van twee weken naar drie maanden.

Met één stem meerderheid haalde het voorstel het om de aanmoediging van terrorisme strafbaar te stellen. Behalve de voltallige oppositie stemden ook 33 Labour-parlementariërs tegen. Niet eerder won de regering-Blair de afgelopen acht jaar met zo'n nipte meerderheid.

Minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken vroeg daarop uitstel aan van de stemming over de omstreden verlenging van de detentietermijn naar drie maanden. Ook dit werd als een vernedering voor de regering gezien. Verwacht wordt nu dat de regering een kortere termijn zal voorstellen. Critici van het voorstel stellen dat de regering de burgerrechten hiermee op een ontoelaatbare manier aantast.