Microsoft: diensten via web aanbieden

Microsoft-topman Bill Gates maakte gisteren bekend dat zijn bedrijf via internet twee nieuwe diensten gaat aanbieden. Tijdens een persconferentie in San Fransisco deed hij de plannen voor `Windows Live' en `Office Live' uit de doeken.

Windows Live is een service die toepassingen als e-mail, bloggen en instant messaging ondersteunt. Het is de bedoeling dat het persoonlijke profiel van een gebruiker van Windows Live niet langer op zijn eigen harde schijf staat, maar op een centrale server wordt opgeslagen. Office Live is een softwarepakket voor kleine bedrijven, tot ongeveer tien werknemers. Het bevat o.a. programmatuur voor factureren en het beheren van accounts van klanten. De eerste versies van de beide programma's moeten begin 2006 beschikbaar komen, voorlopig alleen in de Verenigde Staten.

Gates maakte bekend dat de eenvoudige versies van Windows Live en Office Live gratis beschikbaar zullen zijn. Microsoft verdient zijn geld door advertenties op de sites die gebruikers van de programma's te zien krijgen. Uitgebreide versies zullen op basis van abonnementen toegankelijk zijn.

Zowel Windows Live als Office Live draaien ook op andere besturingssystemen dan Microsofts eigen Windows. Hiermee voorkomt het bedrijf rechtszaken zoals die eerder werden aangespannen vanwege te diep in Windows geïntegreerde programmatuur.

Met de stap naar online aangeboden diensten concurreert Microsoft met Google. Volgens analisten kan dit op termijn een risicovolle strategie zijn. Tegen de website News.com zei onderzoeker Tom Bittman van de Gartner Group: ,,Het gaat niet zozeer om het verslaan van Google, maar om het verslaan van het Google-model. Microsoft wordt gedwongen om met zichzelf te concurreren.” Traditionele melkkoeien als MS Office zouden daarmee op de lange termijn onder druk kunnen komen te staan, denkt Bittman.

Gates is er echter van overtuigd dat online software, die door een klant vanaf iedere willekeurige plek gebruikt kan worden, een grote toekomst heeft. ,,Dit is een dramatische waterscheiding. Microsoft, onze partners, onze concurrenten, alles zal veranderingen ondergaan.”