Gel in vagina beschermt apen tegen aids

Een antivirale gel die in de vagina gesmeerd wordt, beschermt makaken tegen een infectie met SIV, het apen-aidsvirus. Dat meldden Amerikaanse en Britse onderzoekers afgelopen zondag in het tijdschrift Nature. In principe kan de methode vrouwen een eigen wapen geven tegen aids, als de man geen condoom wil gebruiken. Voor het zover is, moeten nog wel problemen worden opgelost. De gel werkt nu nog maar een half uur, en het is niet zeker of de gel goedkoop geproduceerd kan worden. De onderzoekers – twee van hen werken bij farmaceutische bedrijven die de gel willen produceren – ontwikkelden drie antivirale stoffen voor de gel. Het zijn simpele moleculen die de aanhechting van het virus aan de vaginacellen tegengaan; andere onderzoekers zijn momenteel bezig om zulke middelen bij mensen te testen. Het Amerikaans-Britse onder- zoeksteam behandelde 51 makaken met de gel en besmette ze vervolgens met SIV. Eén op de vijf kreeg toch aids. Dat is te veel voor menselijk gebruik, maar de apen kregen wel tien keer zoveel virus toegediend als de hoogste dosis die ooit in menselijk sperma gemeten is.