Galerieselectie

Kunst10daagse

Meer dan honderd galeries en ruim vijftig kunstuitleencentra in heel Nederland doen mee aan de eerste editie van de Kunst10daagse. Doel van de manifestatie is de hedendaagse kunst onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Veel deelnemers organiseren speciale activiteiten, zoals lezingen of performances.

Kunst10daagse. 4 t/m 13 nov. Inl www.kunst10daagse

Jason Oddy

In de afgelopen zeven jaar heeft de Engelse fotograaf Jason Oddy gebouwen gefotografeerd die symbool staan voor ideeën die ver buiten hun muren reiken. Het interieur van de kantoren van de VN in New York en Geneve bijvoorbeeld of de gebouwen van het Pentagon, maar ook sanatoria uit de voormalige Sovjet-Unie in de Oekraïne of de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay. Plekken waar macht wordt of werd uitgeoefend. Maar de monumentale foto's, gemaakt met soms minutenlange belichtingstijden, zijn zakelijk en koel. Ze geven niets prijs van de belangrijke beslissingen die op deze plekken worden gemaakt.

foto's van Jason Oddy. T/m 26 nov in Galerie Hug, Eerste Tuindwarsstraat 16, Amsterdam. Di t/m za 12-18u.

Agata Siwek

De website van de Poolse kunstenaar Agata Siwek - www.siwek.nl - oogt als een site van een postorderbedrijf. Hij wordt gedomineerd door reclames en stuntaanbiedingen van haar eigen werk. Er kan in termijnen betaald worden, en voor iedereen die een bestelling doet is er een verrassingsgeschenk. Voor wie haar werk liever eerst in het echt ziet, is er de tentoonstelling Kunstmuseum van A tot Z, waar Siwek tekeningen laat zien die ze maakte van historische of actuele gebeurtenissen, zoals de aanslagen van elf september.

Installatie van Agata Siwek. T/m 13 dec in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Loek Grootjans

Het kunstenaarschap van Loek Grootjans kent vele gedaantes. In 1998 beklom hij samen met belangstellenden een berg in de Alpen, om hen op grote hoogte te kunnen vertellen over zijn werk en zijn beweegredenen. Tien jaar eerder had hij zich al eens een maand laten blinddoeken, waarna hij een tijdlang alleen maar monochrome schilderijen maakte. Nu toont hij onder de titel Assuming is trust een nieuwe videoinstallatie.

Videoinstallatie van Loek Grootjans. T/m 30 nov in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 13-17u.

Lodgers

Vijftien vormgevers, allemaal verbonden aan de afdeling Productdesign van de Fachhochschule Düsseldorf laten hun mooiste ontwerpen zien op de tentoonstelling Lodgers in Galerie Agnes Raben.

De sieraden, gebruiksvoorwerpen, lampen, schalen en objecten worden door de (ex-)studenten en docenten op zelfbedachte meubels gepresenteerd.

Lodgers. T/m 4 dec in Galerie Agnes Raben, Nieuwstad 20, Vorden. Vr t/m ma 12-17u.

En verder

Schilderijen van Carla Klein t/m 19 nov Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Sara van der Heide t/m 19 nov in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; schilderijen en sculpturen van Michael Kirkham t/m 12 nov in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen van Marjolein Rothman t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; installatie van David Bade t/m 19 nov in Metis-NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam;

foto's van Misha de Ridder t/m 19 nov in Galerie Juliette Jongma, Gerard Douplein 23, Amsterdam; films van Hussein Chalayan t/m 12 nov in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam;

video van Hans de Vries t/m 9 nov in galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; video- en geluidsinstallatie van Saskia Janssen t/m 19 nov Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; sculpturen van Keith Edmier t/m 3 dec in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam;

tekeningen en schilderijen van Kati Barath t/m 13 nov Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; foto's van Esteban Pastorino Diaz t/m 20 nov in Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176-b, Rotterdam.