Franse Films

Op het aan de Franstalige cinema gewijde festival Ciné Premières vallen vooral de onopgesmukte films op. Op dit festival draaien steevast een aantal voorpremières, nu bijvoorbeeld François Ozons Le temps qui reste, wat commerciëlere titels zoals Les soeurs fâchées met Isabelle Huppert, een Canadese film en een paar korte films. Maar van de achttien titels zijn het vooral de wat kleinere, artistieke films die eruit springen door de nadruk die ze leggen op onalledaagse personages. Het levert het soort cinema op dat in Nederland veel te weinig gemaakt wordt. Zeker drie films van nog jonge makers zorgen met minimale filmische middelen voor een brok in de keel. Die onopgesmuktheid en dat geloof in de kracht van eenvoudig gecomponeerde beelden zijn een applaus waard voor het Franse filmsubsidiestelsel. De interesse in personages die met zichzelf en hun omgeving worstelen, is overduidelijk aanwezig op het festival, dat in vijf steden te zien is. Vaak gaat het om mensen die volgens de normen van de samenleving niet helemaal goed bij hun hoofd zijn, zoals Ildutt in de debuutfilm Illumination, tijdens het afgelopen Filmfestival Rotterdam met de prijs van de Nederlandse filmjournalisten bekroond.

Cine Premières 3 t/m 17 nov. In 14 bioscopen. Inl www.cinepremieres.nl