FILM

Fassbinder

Drie jaar geleden was er een Rainer Werner Fassbinder retrospectief omdat hij twintig jaar dood was, nu is er een omdat hij dit jaar zestig zou zijn geworden. Negen films van de luis in de pels van de Duitse gevestigde orde zijn t/m 30 december te zien in Filmmuseum Vondelpark en daarna t/m 27 april in twintig andere filmhuizen in Nederland. Onder de negen films zijn meesterlijke trilogie over de Duitse wederopbouw: Die Ehe der Maria Braun (1979), waarin mannen en vrouwen zich trachten te onttrekken aan de dwingende maatschappelijke conventies van het Duitsland ten tijde van het Wirtschaftswunder. Andere films die worden vertoond zijn Lola (1981) en Die Sehnsucht der Veronika Voss (1982). In een naar de melodrama's van zijn grote voorbeeld Douglas Sirk verwijzende kunstmatige stijl toont Fassbinder dat het morele verval ook na de nazi-tijd gewoon doorging. Van het genadeloze Faustrecht der Freiheit (1975) draait een nieuwe kopie.

Fassbinder retrospectie. T/m 27 april 2006. Inl. www.filmmuseum.nl