Even Denver bellen

Fusies worden snel gemaakt, maar de nasleep van mislukkingen duurt jááááren. Neem de telefoonbedrijven.

Afgelopen maandag verraste het Spaanse Telefónica de beleggerswereld met een bod op het Britse mobielebelbedrijf O2. Het overnamebod volgt op eerdere, ontkende geruchten over gesprekken tussen de Spanjaarden en KPN. En terwijl Europese telefoonbedrijven nu de volgende overnamefase kunnen ingaan, kwam deze week uit de Verenigde Staten nieuws over de afwikkeling van de schandalen uit de vorige fusie- en overnamegolf.

Het Amerikaanse telefoonbedrijf Qwest uit Denver, Colorado, meldde bij zijn resultaten over het derde kwartaal een tussenstand van de rechtszaken van beleggers en anderen in verband met opgeblazen winsten en omzetten in een boekhoudaffaire.

Nieuws dat ook Nederlandse beleggers en werknemers aangaat.

Qwest? Ja, Qwest.

Het bedrijf zet 400 miljoen dollar opzij voor schikkingen van rechtszaken van boze beleggers. Ook pensioenfonds ABP, de pensioenverzekeraar van ruim een miljoen Nederlandse leraren en ambtenaren, heeft een rechtszaak lopen tegen Qwest. ABP eist 100 miljoen dollar in verband met geleden beleggingsverliezen als gevolg van de koersval van de aandelen Qwest die volgens ABP samenhing met de boekhoudfraude. Deze zaak maakt echter geen deel uit van de juridische procedures die Qwest wil gaan schikken.

Maar er is meer. Qwest was ook de partner van KPN in een ambitieuze onderneming, KPNQwest, gevestigd in Hoofddorp, dat een Europees glasvezelnetwerk wilde aanleggen maar eind mei 2002 bankroet ging. Ook hier is de beschuldiging: boekhoudfraude. Zo lopen er claims van de familie Grand uit Arizona die meent dat zij 10 miljoen dollar heeft verloren op haar belegging in KPNQwest en geld wil zien van Qwest, maar ook van ex-topmanagers van Qwest die commissaris waren bij KPNQwest.

Ook de twee Nederlandse curatoren in het faillissement van KPNQwest hebben een claim ingediend. Zij eisen vergoeding van de onbetaalde schulden die KPNQwest achterlaat: meer dan 3 miljard dollar. Verder dreigen de voormalige banken van KPNQwest met een claim. En Qwest is tevens gedaagde in een zaak die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft aangespannen bij het Amsterdamse gerechtshof over wanbeleid bij KPNQwest.

Gelukkig had KPNQwest zijn bestuurders en commissarissen verzekerd tegen aansprakelijkheid voor schadeclaims. Maar helaas. De verzekeraars voelen zich ook misleid en weigeren de verzekering te honoreren. Ook dit is inmiddels inzet van een rechtszaak.

    • Menno Tamminga