DUITSLAND

De particuliere Picasso

Veel werken die Pablo Picasso maakte hield hij voor zichzelf. Ze zijn nu in Berlijn te zien en ze tonen de biografische kant van de schilder. Talrijke portretten van zijn vrouwen, geliefden en kinderen bewaarde hij. Wat hem voor zijn persoonlijke ontwikkeling belangrijk leek, verliet evenmin zijn atelier. Dus zien we in Berlijn klassieke portretten, zoals dat van zijn zoon Paul in harlekijnspak, maar ook de experimentele Stierekop van een stuur en een fietszadel. Het werk is chronologisch geordend: van het Zelfportret van de 20-jarige uit 1901 tot en met het Liggend naakt en gitaarspelende man, dat Picasso in oktober 1970 schilderde. De van het Parijse Musée Picasso geleende litho's, beelden en schilderijen zijn aangevuld met foto's.

T/m 22 jan Neue Nationalgalerie, Potsdamer Str. 50, Berlijn. Inl 0049-302663663669 en www.smb.museum.

Psychedelische kunst

Drie letters symboliseerden de reis naar de eigen psyche: LSD. Het hallucinogeen stond in de jaren '60 en '70 bij creatievelingen hoog aangeschreven. Zij gaven zich over aan een mengsel van popmuziek, politieke protestbeweging en kunst – en noemden dat psychedelisch. Zo maakte LSD-onderzoeker Timothy Leary voor een platenhoes een duizelingwekkend grafisch ontwerp, iets tussen een spiraal en een zon in. En modemaker Thomas Bayrle kleedde vrouwen in doorzichtige regencapes, bedrukt met obsederende motieven en klokkend tot ver boven de knie. Dit alles is te zien op de expositie Summer of Love.

T/m 12 feb Schirn Kunsthalle, Römerberg, Frankfurt/M. Di, vr, zo 19-19u, wo en do 10-22u. Inl 0049- 69299882-0 en www.schirn-kunsthalle.de

En verder

Hongaarse dagen (concerten, films, moderne dans en exposities) t/m 28 nov Frankfurt/M: 0049-6913445555; muziekfestival The Next Generation II, concerten van 100 jonge talenten, t/m 11 dec Harenberg City-Center Dortmund: 0049-2319056166 & www.festivalthenextgeneration.de