Duitse SPD bedwingt crisis in leiding

Drie dagen na de val van SPD-voorzitter Müntefering hebben de Duitse sociaal-democraten een nieuw, verjongd partijbestuur. De acute leiderschapscrisis lijkt even snel te zijn afgewend als ze was ontstaan. De kansen voor een grote coalitie onder CDU-kanselier Angela Merkel zijn daarmee weer gestegen.

De crisis in de SPD brengt een nieuwe generatie aan de macht, maar schuift de partij niet automatisch naar links, zoals sommigen hadden verwacht. Gisteravond kreeg de beoogde nieuwe voorzitter, Matthias Platzeck (51), van de partijtop groen licht voor de vorming van een nieuw bestuur. Naast Platzeck, premier van Brandenburg, zal de premier van Rijnland-Palts, Kurt Beck, een prominente rol spelen als Platzecks plaatsvervanger. Ook de pragmatische Pehr Steinbrück, beoogd minister van Financiën, wordt bestuurslid.

De SPD-top komt daarmee in handen van verhoudingsgewijs jonge politici die het hervormingsbeleid van Gerhard Schröder in het verleden hebben ondersteund. In het toekomstige bestuur is niemand ouder dan zestig, twee leden zijn jonger dan 35. Een partijcongres de nieuwe ploeg over twee weken nog goedkeuren.

Franz Müntefering (61) legde het voorzitterschap maandag neer toen het presidium niet zijn kandidaat voor de belangrijke functie van secretaris-generaal nomineerde, maar Andrea Nahles, vertegenwoordigster van de linker vleugel. Platzeck geeft de voorkeur aan Hubertus Heil (33), een representant van een groep jonge sociaal-democraten die de verzorgingsstaat willen hervormen. Platzeck bood Nahles een andere bestuursfunctie aan, maar ze bedankte. Nahles, die met haar kandidatuur Müntefering ten val bracht en de grote coalitie in gevaar bracht, is de afgelopen dagen door een ziedende rechtervleugel als ,,koningsmoordenaar'' gebrandmerkt.