`Corruptie hindert grensbewaking'

De strijd tegen corruptie, met name in de beoogde nieuwe lidstaten Roemenië en Bulgarije, is een van de belangrijkste elementen bij de bewaking van de grenzen van de Europese Unie. Dat heeft de directeur van Frontex, het Europese agentschap voor de buitengrenzen, Ilkka Laitinen, gisteren gezegd in een vraaggesprek met het Finse persbureau STT.

,,Iedereen weet waar het gebeurt, iedereen kent de plekken waar het mogelijk is om de grens snel over te steken door een biljet van tien dollar (8,30 euro) in het paspoort te schuiven'', zei Laitinen in het vraaggesprek, waaruit het persbureau AFP vanuit Helsinki citeerde.

De corruptie ondermijnt voornamelijk het bestuur van derde landen waarmee de EU de samenwerking en de vertrouwensrelatie moet versterken, aldus Laitinen. Maar corruptie doet zich ook hier voor en binnen het grondgebied van de Europese Unie, aldus de directeur van Frontex. Laitinen liet desgevraagd via een woordvoerder van de Europese Commissie weten dat hij ,,vooral doelde op Roemenië, Bulgarije en andere Balkanlanden''.

Roemenië en Bulgarije hebben volgens de woordvoerder van eurocommissaris Frattini (Justitie, Vrijheid en Veiligheid) ,,nog een lange weg te gaan bij het bestrijden van corruptie''. De twee landen willen per 1 januari 2007 toetreden tot de EU, maar het onderwerp corruptie is volgens de woordvoerder ,,potentieel het grootste struikelblok''. Frattini verwacht volgens zijn zegsman ,,concrete veroordeling'' van corruptiegevallen in deze landen, ,,niet alleen door ambtenaren als Laitinen, maar ook door Europese politici'', aldus de woordvoerder.

Het agentschap Frontex is belast met de coördinatie van de samenwerking tussen de landen van de Europese Unie (en IJsland en Noorwegen) op het gebied van grensbewaking en illegale migratie. Het is in mei dit jaar met zijn werkzaamheden begonnen met een twintigtal medewerkers vanuit het hoofdkantoor in Warschau. De Nederlandse marechaussee-generaal Minze Beuving is voorzitter van de bestuursraad van Frontex.