Chirac roept op tot kalmte in voorsteden

President Jacques Chirac heeft gisteren de bevolking opgeroepen tot een herstel van de kalmte. Toch kwam het voor de zevende achtereenvolgende nacht tot ernstige ongeregeldheden, nu in tien voorsteden van Parijs.

Jongeren vochten met de politie, enkele politiebureau's werden belaagd, tientallen auto's in vier departementen rond Parijs brandden uit. Chirac sprak zich gistermiddag voor het eerst uit over de rellen in de voorsteden, die aanhouden sinds een incident in Clichy-sous-Bois vorige week waarbij twee jongeren om het leven kwamen. De president riep op tot een houding van ,,dialoog en respect'', terwijl hij onderstreepte dat ,,de wet strikt moet worden gehandhaafd''.

Premier Villepin gelastte gisteren met het oog op de situatie in de voorsteden op het laatste moment een bezoek naar Canada af. Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy had al afgezien van reizen naar Afghanistan en Pakistan.

Villepin verklaarde gisteren in het parlement, de Assemblée Nationale, dat ,,de regering de openbare orde zal handhaven'', maar dat er ,,geen wonderoplossing'' bestaat voor de problemen in de moeilijke wijken.

Met name het departement Seine-Saint Denis kent tot nu toe in dit jaar het hoogste aantal geregistreerde gevallen van geweld op straat in het land. In de `moeilijke' voorsteden heerst veel criminaliteit, bestaat hoge werkloosheid en verkeren woonflats veelal in slechte staat.

Sarkozy was vannacht in Bobigny op de prefectuur van waaruit het politie-optreden in Seine Saint-Denis wordt gecoördineerd. Hij kreeg verslag van de ongeregeldheden, die deze nacht het hoogst opliepen in de voorsteden La Courneuve en Aulnay-sous-Bois.

In La Courneuve werd de oproerpolitie CRS tweemaal beschoten ,,met echte kogels'', zo werd Sarkozy vanmorgen in Franse media geciteerd. Daarbij vielen geen gewonden. Rond de prefectuur in Bobigny waren de gewelddadigheden 's middag al begonnen, met vernielingen door veertig gemaskerde mannen in een winkelcentrum.

In Aulnay drongen 's nachts jongeren een gesloten politiebureau binnen en stichtten brand. Op verschillende plaatsen werden molotov-cocktails gegooid. Een brandweerman liep brandwonden op. Volgens een voorlopige balans van de politie brandden gisteren in Seine-Saint Denis veertig auto's en twee bussen af in negen steden. Op zes plaatsen kwam het tot gevechten tussen groepen jongeren en politie.

In het departement Hauts-de-Seine, ten westen van Parijs, arresteerde de politie drie relschoppers. In de voorstad Antony brandden enkele tientallen auto's af en werd een politiebureau bekogeld met molotov-cocktails. Ook ten oosten van Parijs, in Seine-et-Marne, en in het noorden, in de Val d'Oise, brandden enkele tientallen auto's uit. Gisteren veroordeelde de rechter twee relschoppers uit Clichy tot een en drie maanden gevangenisstraf.