Beter een windturbine dan zonnepaneel?

Op 18 oktober schreef Rijkert Knoppers in NRC Handelsblad dat wie zijn eigen elektriciteit wil opwekken, beter een windturbine op het dak kan zetten dan een zonnepaneel. Een zonnepaneel zou jaarlijks 60 to 80 kWh per vierkante meter opbrengen, terwijl een kleine windturbine op het dak tussen 150 en 300 kWh per vierkante meter zou opbrengen.

Dit zijn op zichzelf redelijke getallen, maar de vergelijking gaat absoluut mank. Vierkante meters van een zonnepaneel zijn heel anders dan vierkante meters van een kleine windturbine.

Deze laatste vierkante meters zijn namelijk de vierkante meters van het ROTOR-oppervlak en niet van het DAK-oppervlak, terwijl dit wel door Knoppers wordt verondersteld. Als we de goede vierkante meters nemen, levert een kleine windturbine rond de 10 kWh per vierkante meter dakoppervlak op.

    • Wilfried van Sark Erik Alsema