BELGIË

Boekenbeurs 2005

De grootste boekhandel van Vlaanderen is 11 dagen per jaar open: de Boekenbeurs in Antwerp Expo. Tot en met 11 november hebben in vier grote hallen zo'n 150 Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen hun stand waarop steeds vrijwel het hele boekenfonds is uitgestald. Nederlandstalige en in het Nederlands vertaalde literatuur, kinder- en kunstboeken, wetenschappelijke uitgaven, human interest, economie en marketing, tuin-, kook- en doeboeken, alles is er te zien – en te koop. Dagelijks signeren tientallen auteurs hun werk in het kraampje van hun uitgeverij (boeken uit eigen bezit meenemen ter signering kan ook). De dagen hebben een eigen thema, waarover lezingen en gesprekken worden gehouden (5 nov: De Russen komen; 6 nov: Toen Allah naar Vlaanderen kwam; 11 nov 175 jaar België).

69ste Boekenbeurs van Vlaanderen, Antwerp Expo (Bouwcentrum), Jan van Rijswijcklaan 191, Antwerpen, t/m 11 nov 10-1u, 3 en 10 nov. tot 22u. Inl www.boek.be

Masereel

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent verwierf onlangs de originele blokken van de houtsneden Die Passion eines Menschen en Debout les morts van de expressionistische Vlaamse kunstenaar Frans Masereel (1889- 1972). Hij maakte de werken over de gruwelen van de WOI als politieke vluchteling in Genève. De aanwinst is de aanleiding voor een tentoonstelling over het grafische werk van deze pacifist. Aandacht is er voor zijn dagelijkse tekeningen in La feuille, waarin hij commentaar gaf op de laconieke oorlogsberichtgeving; een optimistischer Masereel komt naar voren uit zijn levenslustige boek Mon livre d'heures. In filmfragmenten is de meester aan het werk te zien.

Masereel, Museumpaviljoen Museum voor schone Kunsten, Citadelpark, Gent, t/m 22 jan., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92400700 en www.mskgent.be

En verder

Blind Bestempeld en rijk verguld. Boekbanden uit zes eeuwen, t/m 15 jan Museum Plantin-Moretus, Prentenkabinet, Antwerpen 0032 32211450.