Banen Deutsche Telekom weg

Bij Deutsche Telekom moeten de komende drie jaar 32.000 werknemers vertrekken. Wereldwijd verdwijnt één op de acht banen, in Duitsland één op de vijf. Dat heeft het Duitse telecombedrijf gisteren bekendgemaakt. Op hetzelfde moment wil Deutsche Telekom 6.000 jonge, nieuwe mensen aannemen.

Deutsche Telekom meldde gisteren ook dat het geen tegenbod zal doen op O2. Maandag werd bekend dat het Spaanse Telefónica het Britse mobiele-telefoniebedrijf wil overnemen voor 26 miljard euro. Er werd gespeculeerd dat Deutsche Telekom een tegenbod zou doen met KPN, dat dan de Duitse activiteiten van O2 zou krijgen.

Het management van Deutsche Telekom benadrukt dat voor de banenreductie er tot 2008 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Dat had het bedrijf aan de Duitse regering toegezegd. Een deel van de banen verdwijnt doordat het werk van Deutsche Telekom-dochter Vivento wordt uitbesteed. De 7.000 werknemers van Vivento behouden hun baan, maar krijgen een andere werkgever. De rest van de banenreductie wordt bewerkstelligd door ouderen parttime te laten werken en door uitkoopregelingen. Door de operatie zullen in totaal 19.000 banen in Duitsland verdwijnen. Daar kunnen er nog 5.000 bijkomen, als de aanleg van een glasvezelnetwerk door het bedrijf niet doorgaat.

De banenreductie is volgens het voormalige staatsbedrijf nodig door de sterke concurrentie op het gebied van vaste telefonie en breedbandinternet, die na de liberalisering van de Duitse telecommarkt is ontstaan. Verder zijn door technologische ontwikkelingen, zoals de opkomst van bellen via internet, minder werknemers nodig. De meeste banen zullen verdwijnen bij het vaste net. De operatie zal het bedrijf 3,3 miljard euro kosten, hoeveel de besparing moet opleveren, wil het bedrijf niet vertellen. KPN besloot al eerder tot een soortgelijke banenreductie. In maart kondigde het bedrijf aan de komende vijf jaar 8.000 arbeidsplaatsen te schrappen – ruim een kwart van het personeelsbestand – voornamelijk bij het vaste net.