Annan vermaant Ethiopië en Eritrea om grens

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren Ethiopië en Eritrea opgeroepen er alles aan te doen om een gewapende confrontatie in hun grensconflict te voorkomen. Beide landen hebben volgens de Verenigde Naties in de afgelopen weken troepen, tanks, munitie en luchtafweergeschut langs de bufferzone bij de betwiste grens verzameld.

Hij riep beide landen op maximale terughoudendheid in acht te nemen en ,,een onmiddellijk einde te maken aan handelingen die de andere kant verkeerd zou kunnen interpreteren''. Ook vroeg hij de Veiligheidsraad en VN-lidstaten om maatregelen om ,,de escalerende spanning af te wenden''. Volgens de VN zijn er geen troepen gesignaleerd in de bufferzone, maar wel in de gebieden eromheen. VN-ambassadeur Andrej Denisov van Rusland – dat momenteel voorzitter van de Veiligheidsraad is – wil het onderwerp vervroegd op de agenda zetten.

De 25 kilometer brede bufferzone is tweeënhalf jaar geleden ingesteld na een beslissing van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag, waarin de betwiste stad Badme aan Eritrea werd toegewezen. Eritrea en Ethiopië hebben vanaf 1998 twee jaar oorlog gevoerd om de grensregio. Daarbij kwamen 70.000 militairen om. Ethiopië weigert in de praktijk de grens te accepteren en werkt niet mee aan de markering ervan. Een VN-missie van 3.200 militairen moet toezicht houden op de regio, maar heeft een aantal legerposten moeten sluiten omdat Eritrea, verbolgen over de slechte medewerking van Ethiopië, de VN-troepen niet langer toestaat verkenningsvluchten boven Eritrea te houden.

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn gisteren bij rellen tussen demonstranten tegen de regering en de oproerpolitie zeker 23 doden en 150 gewonden gevallen. Sommige berichten spreken van 33 doden. Het geweld begon dinsdag toen dertig taxichauffeurs werden gearresteerd die deelnamen aan demonstraties tegen de regering. Zij protesteerden tegen de uitslagen van de parlementsverkiezingen van afgelopen mei, die volgens de belangrijkste oppositiepartij CUD oneerlijk zijn verlopen. Woedende oppositie-aanhangers staken autobanden in brand en gooiden winkelruiten in. De oproerpolitie reageerde met machinegeweren. Vanmorgen zijn zeker twee demonstranten gedood.

Volgens de officiële verkiezingsuitslagen kreeg de partij van de zittende premier Meles Zenawi bijna tweederde van de 547 zetels. De CUD beschuldigt Zenawi's partij van verkiezingsfraude en intimidatie en weigert de uitslag te erkennen.