Agenten gaan vaker in de fout

De politievakbond ACP signaleert een stijging van het aantal politieagenten dat zich schuldig maakt of beschuldigd wordt van plichtsverzuim en strafbare feiten. Van medio 2004 tot medio 2005 hebben zo'n negentig leden van de bond om juridische bijstand verzocht, 30 procent meer dan het jaar ervoor.

,,Er is een grote groep die zich schuldig maakt aan ongewenste intimiteiten, oudere agenten worden met name bestraft voor drankmisbruik en jonge agenten gaan overwegend de fout in met drugs'', aldus ACP-bestuurder W. van der Pal. De trend wordt onderschreven door de Vereniging voor Middelbare en Hogere Politieambtenaren (VMHP). De Nederlandse Politiebond, die geen registratie bijhoudt, en de ANPV denken niet dat er sprake is van een significante toename.

Vorige maand werd bekend dat de politieman die leiding gaf aan het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn, is ontslagen omdat hij geld had verduisterd. Een rechercheur van de politie IJsselland pleegde zelfmoord in de cel nadat hij was aangehouden op verdenking van onder meer cocaïneverstrekking. Eerder dit jaar werden agenten van het korps Zuid-Holland-Zuid ontslagen omdat ze met hun dienstauto tripjes buiten hun regio hadden gemaakt.

De stijging van het aantal gevallen van plichtsverzuim hoeft volgens de ACP niet per se te betekenen dat meer agenten zich niet aan de regels houden. Het kan het gevolg zijn van meer aandacht voor het onderwerp integriteit, zegt Van der Pal. Zo is het gebruik van softdrugs bij veel korpsen onderwerp van discussie. ,,Jonge agenten komen uit een gedoogcultuur en vinden het vreemd dat ze in hun vrije tijd geen joint mogen roken.'' De vakbond vindt dat sommige korpsen op het gebied van integriteit ,,doorslaan''. Van der Pal: ,,Iemand die 25 jaar in dienst is, gaat éénmaal in de fout en wordt direct ontslagen. Dat is echt een geval van barbertje moet hangen.''