AFM dwingt Getronics tot duidelijkheid

Automatiseringsbedrijf Getronics is vanmorgen door de Autoriteit Financiële Markten gedwongen om uitspraken van topman K. Wagenaar te verduidelijken. Hiertoe werd de handel in het aandeel geschorst.

De toezichthouder kwam in actie omdat de uitspraken die Wagenaar vanmorgen deed na publicatie van de kwartaalcijfers tot onduidelijkheid zouden hebben geleid. Om welke uitspraken het gaat konden Getronics noch de toezichthouder vanmiddag zeggen.

Het is de eerste keer dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in een beursfonds laat stillegen. De toezichthouder heeft deze bevoegdheid sinds 1 oktober van dit jaar. De Wet Marktmisbruik is toen in werking getreden, waardoor de bevoegdheid om noteringen te schorsen is overgeheveld van Euronext naar de AFM.

De handel in Getronics werd vanochtend vlak na elf uur geschorst met de mededeling dat Getronics met een bericht zou komen. Om half een gaf de automatiseerder een persbericht uit ,,wegens onnauwkeurigheden'' als gevolg van uitspraken van Wagenaar.

In het bericht wordt benadrukt dat Getronics over de eerste negen maanden van dit jaar verlies heeft geleden. Uit het persbericht van 9 pagina's dat Getronics vanmorgen publiceerde was niet op te maken of Getronics verlies of winst maakte. In het bericht worden wel andere, niet door de wet, erkende winstbegrippen gebruikt. De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft bedrijven verschillende malen opgeroepen terughoudend te zijn met het gebruik van winstbegrippen die niet door de wet erkend worden.

Getronics maakte vanochtend een winst – exclusief rentelasten, belastingafdracht, afschrijvingen en eenmalige posten – van 18 miljoen bekend over het derde kwartaal. Getronics leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 11 miljoen euro, tegen 3 miljoen euro winst vorig jaar. Het verlies over de eerste negen maanden kwam daarmee uit op 21 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over het derde kwartaal was 18 miljoen euro, tegen een verlies van 12 miljoen euro in dezelfde periode van 2004. De omzet ging omhoog van 541 tot 693 miljoen. De vanmorgen gepresenteerde resultaten vielen beleggers tegen. De koers noteerde rond het middaguur 4 procent lager op 10,17 euro.