`Afgebroken tests te rooskleurig'

Medicijnentests die worden afgebroken omdat het middel extreem goed zou werken, geven overdreven resultaten. Dat schrijven Canadese epidemiologen na een inventarisatie van 143 van zulke studies (Journal of the American Medical Association, 2 november). Steeds vaker worden medicijnenstudies vroegtijdig gestopt. Dat gebeurt wanneer het middel zo goed werkt, dat het niet eerlijk is om het patiënten nog langer te onthouden. Zulke studies krijgen veel aandacht: ze gaan vaak over ziektes als kanker, hart- en vaatziekten of aids en worden in de beste tijdschriften gepubliceerd. Maar de Canadese epidemiologen vinden dat er voorzichtiger mee omgegaan zou moeten worden. Ze vermoeden dat sommige studies precies afgebroken worden op het moment dat het resultaat toevallig het best is. Ook is bijna geen enkel onderzoeksrapport duidelijk over hoe en waarom er gestopt wordt.