Aanslag in Irak eist levens 27 burgers

Een zelfmoordterrorist heeft gisteren een minibus met explosieven tot ontploffing gebracht op een drukke markt in de Iraakse stad Musayyib en daarbij ten minste 27 dodelijke slachtoffers gemaakt. De aanslag had plaats op het tijdstip waarop veel mensen boodschappen deden voor de festiviteiten aan het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan. Bij de aanslag vielen ook zeker 60 gewonden.

Musayyib is een overwegend shi'itische stad op ongeveer 65 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Afgelopen juli vielen in Musayyib bijna 100 doden bij een zelfmoordaanslag bij een shi'itische moskee vlakbij de gisteren getroffen markt. Shi'ieten vormen een belangrijk doelwit van de sunnitische rebellen en terroristen in Irak.

Gisteren werden ook weer zeker zes Amerikaanse militairen gedood, van wie vier bij geweld in de buurt van de sunnitische stad Ramadi, ten westen van Bagdad, waarbij een Amerikaanse helikopter neerstortte en een bom langs een weg ontplofte. Bommen langs de weg zijn inmiddels het dodelijkste wapen geworden van de rebellen tegen het Amerikaanse leger in Irak. Het Amerikaanse commando bevestigde gisteren dat het zijn officieren extra training gaat geven om hun te leren hoe hun troepen zich tegen de bommen kunnen verdedigen. In totaal zijn nu zeker 2.034 Amerikaanse militairen in Irak gedood sinds het begin van de oorlog in maart 2003. Eveneens zijn tienduizenden Iraakse burgers gedood bij geweld door rebellen maar ook door toedoen van het Amerikaanse en het Iraakse leger.

De groep die zich Al-Qaeda in Irak noemt heeft vandaag gedreigd twee employés van de Marokkaanse ambassade te zullen vermoorden die vorige maand werden ontvoerd. Volgens een verklaring die op internet is gepubliceerd, ,,is bewezen dat ze volgelingen zijn van de despoten [de VS] en de ongelovige Marokkaanse regering''. Het gaat om een chauffeur en een assistent. Gisteren eiste Al-Qaeda in Irak de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering van een shi'itische kandidate voor de parlementsverkiezingen op 15 december, en haar echtgenoot, een legerofficier.