Zakentop vol lof over goed voorbereide Poetin

Anderhalf uur sprak president Poetin gisteren met een zware Nederlandse handelsdelegatie. Een investeringsdrempel mocht de pret niet drukken.

De gracht voor de burgemeesterswoning van Amsterdam is aan weerskanten afgezet. Met hekken, met politiemannen in ceremonieel uniform. Tegen de rijrichting in staat een lange rij glimmende Mercedessen, shuttlebusjes, koninklijke dienstauto's en twee limousines met Russische kentekenplaten.

Op de hoek met de Vijzelstraat verzamelt zich een groep Amsterdammers voor de stevige dranghekken, in de hoop om – met digitale camera – een glimp van de hoge burgemeestersgast op te kunnen vangen: president Poetin van Rusland.

Die heeft binnen een informele vergadering met de top van het Nederlandse bedrijfsleven, kroonprins Willem-Alexander en minister Brinkhorst van Economische Zaken. ,,Allemaal poppenkast'', klaagt een Amsterdammer. ,,Ik kan de hele middag m'n huis niet in. En dat allemaal voor die zakkenwasser uit Moskou.'' De kleine menigte is niet gelukkig met Poetins bezoek. Als hij even voor half vijf in zijn verlengde Mercedes stapt klinkt er een mat applaus op. Maar ook wat boe-geroep.

Binnen in de ambtswoning daarentegen louter opgewekte gezichten. Minister Brinkhorst en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW houden een nabeschouwende persconferentie, waarin zij de president en zijn plannen om de handelsbetrekkingen met Nederland te verbeteren alom prijzen. ,,Een land met een president als Poetin kan alleen maar als een betrouwbare handelspartner worden beschouwd.''

President-directeur Jeroen van der Veer van Shell neemt voor een televisiecamera ook het woord betrouwbaar in de mond, als hij spreekt over de al jarenlange samenwerking met Ruslands grootste energieconcern Gazprom. Topman Peter Elverding van DSM prees na afloop Poetins parate kennis op het gebied van wetgeving en financieringen. ,,Hij deed alles uit z'n hoofd.''

Ook zijn collega van Stork, Sjoerd Vollebregt, was onder de indruk. ,,De president was zeer goed voorbereid. Hij sprak helder en duidelijk.'' Op een vraag van Vollebregt over investeringsmogelijkheden in de Russische vliegtuigindustrie antwoordde Poetin dat buitenlandse investeerders daarin hartelijk welkom zijn, maar geen participatie kunnen vergaren van ,,meer dan 25 procent''. Een belemmering die Vollebregts stemming niet verpestte: ,,Ik weet nu waar we aan toe zijn.''

Secretaris internationale economische betrekkingen Winand Quaedvlieg van VNO-NCW bevestigt deze Russische investeringsdrempel voor sectoren die aan defensie zijn gelieerd. Voor andere sectoren die eveneens ,,van strategische betekenis kunnen zijn'', zoals energie en grondstoffen geldt een limiet van 49 procent. Maar, had Poetin gezegd, in andere sectoren staan de deuren ,,helemaal open'', aldus Quaedvlieg. Bijvoorbeeld voor de financiële en bancaire wereld en de infrastructuur.

Recente netelige kwesties als de mogelijke strop voor ING bij de financiering van het door het Kremlin ontmantelde olieconcern Yukos kwamen niet aan de orde, terwijl ook ING-voorzitter Michel Tilmant aan tafel zat.

Directievoorzitter Philips Smits van Bloemenveiling Aalsmeer stelde evenmin het exportverbod voor bloemen naar Rusland, van eind vorig jaar, aan de orde. Wientjes van VNO-NCW: ,,Nee, we hebben vooral naar de toekomst gekeken. Maar Smits had heel leuk wel een bos witte rozen bij zich voor Poetin. Die roos was speciaal voor Rusland gekweekt en is Russian First Lady genoemd.''