Weinig interesse voor kunst in huis

Driekwart van de Nederlandse bevolking is niet of nauwelijks in hedendaagse kunst geïnteresseerd. Bij jongeren ligt dat percentage nog iets hoger en bij hoger opgeleiden is het zestig procent.

Een kwart van de Nederlanders heeft liever een affiche dan echte kunst aan de muur. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat in opdracht van de Kunst10daagse is uitgevoerd door het bureau Survey@marktonderzoek. De Kunst10daagse is een nieuwe landelijke manifestatie, georganiseerd door de Federatie Kunstuitleen en de Nederlandse Galerie Associatie. Onder het motto `Ik kan, ik kies, ik kunst' wil de Kunst10daagse met exposities en andere activiteiten meer mensen kennis laten maken met hedendaagse kunst.

Voor het onderzoek werden 514 personen geconsulteerd die periodiek meedoen aan enquêtes over maatschappelijke onderwerpen. Van de ondervraagden is vijftien procent het helemaal eens met de stelling dat hedendaagse kunst in huis het woonplezier vergroot. Twintig procent is het daar enigszins mee eens. De organisatie van de Kunst10daagse was blij verrast door de cijfers. Projectleider Jurriaan Rammeloo: ,,Het is best mooi dat 57 procent van de mensen zegt dat hedendaagse kunst in huis inspirerend is.'' Van de tien Nederlanders weten er zes waar een kunstuitleen of galerie bij hen in de buurt is. De helft heeft wel eens zo'n instelling bezocht. Dat mensen niet gaan ligt aan de hoge prijzen (40 procent), of er hangt niets in de gewenste smaak (28 procent). Volgens eveneens 28 procent moet je voor kopen of lenen verstand hebben van kunst.

Het onderzoek geeft volgens Rammeloo ruwweg een beeld van hoe mensen tegenover hedendaagse kunst staan en wat ze van kunstuitleencentra en galeries vinden. De twee organisaties willen later een grondiger onderzoek doen om de bemiddelaars te helpen met de uitleen en verkoop van kunst. ,,Met de Kunst10daagse willen we duidelijk maken dat er galeries zijn die bijvoorbeeld grafiek aanbieden voor een mooie prijs.'' In de advertentiecampagne wil de tiendaagse zich speciaal richten op de jeugd. Al verwacht Rammeloo bij die groep meer effect van betere kunsteducatie op scholen.

De 44 kunstuitleencentra met 86 uitleenpunten zijn de laatste jaren gekort op hun subsidies. Er waren vorig jaar 70.168 huishoudens op geabonneerd. Twee jaar geleden waren dat er 14.000 meer. Als gevolg van de bezuinigingen moeten de uitlenen zelf voor meer inkomsten zorgen, of hun kosten reduceren. Van de 208 bij de Nederlandse Galerie Associatie aangesloten galeries doet de helft mee met de manifestatie, die loopt van vrijdag 4 tot zondag 13 november. Een overzicht van alle exposities staat op www.Kunst10daagse.nl.