Waarschuwing terreur Australië

De Australische premier John Howard heeft zijn landgenoten vandaag gewaarschuwd voor terroristische aanslagen. De politie zou daarover deze week aanwijzingen hebben ontvangen. De waarschuwing komt op het moment dat een wetsvoorstel voor verscherpte maatregelen tegen terreur op politieke tegenstand stuit.

,,Ik wil de situatie niet overdrijven'', zei Howard in een televisietoespraak, ,,maar ik wil hem ook niet onderschatten. [..] Ik heb al lange tijd gezegd dat de mogelijkheid van een aanslag er is''. Hij gaf geen informatie over de aard van de dreiging of de locatie van de aanslag. Ook is het terreuralarm, dat sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS op `gemiddeld' staat, niet verhoogd. Gisteren maakte de spionagedienst ASIO bekend dat sommige van de moslimextremisten die de dienst volgt in Australië zijn geboren.

In reactie op de dreiging roept Howard morgen de Senaat bijeen om een amendement op de huidige terreurwetgeving aan te nemen. De verandering behelst één woord: ,,de terroristische handeling'' wordt vervangen door ,,een terroristische handeling'', waardoor het mogelijk wordt iemand voor terrorisme te vervolgen of groeperingen te verbieden zonder een specifieke terreurdaad te noemen.

Howards centrumrechtse regering probeert vóór Kerstmis veel verdergaande nieuwe terreurwetten door het parlement te krijgen, waartoe initiatief is genomen na de zelfmoordaanslagen van 7 juli jongstleden in Londen. Bij die aanslagen, waarvan het terreurnetwerk Al-Qaeda wordt verdacht, vielen meer dan vijftig doden. Australië vreest sinds `11 september' slachtoffer te worden van een grote moslimextremistische aanslag op eigen bodem, omdat het de Amerikanen en Britten altijd heeft gesteund in hun strijd in Irak.

Met de nieuwe wet wordt het mogelijk verdachten zeven dagen vast te houden zonder aanklacht en krijgen inlichtingendiensten meer bevoegdheden in het afluisteren en volgen van personen. Ook zou er een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar worden ingevoerd voor het ondersteunen van terreur. Vooral de mogelijkheid om verdachten neer te schieten als zij proberen te ontkomen bij arrestatie, riep kritiek op van mensenrechtenorganisaties en de grootste oppositiepartij Labour.

Voor aanname van het wetsvoorstel heeft Howard de steun van de zes staten nodig. Die worden door Labour bestuurd en lieten weten moeite te hebben met de wet. Howard wil dat de maatregelen van kracht zijn voor aanvang van het sportevenement de Commonwealth Games, volgend jaar maart.