Verdonk noemt handelen bij brand weer `adequaat'

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en integratie, VVD) ) hield dinsdag in de Tweede Kamer vast aan haar omstreden uitspraak dat vorige week ,,zeer adequaat'' is gehandeld door het personeel bij de brand in het justitieel cellencomplex op Schiphol-Oost. In het vragenuur vroeg de minister expliciet aandacht voor het feit dat niet alleen de overlevenden maar ook de medewerkers van het detentiecentrum ,,getraumatiseerd zijn''.

Volgens haar worden ze onterecht ,,aan de schandpaal genageld door heel veel organisaties, instanties, mensen en media''. Verdonk benadrukte dat je in Nederland onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. ,,Laten wij dat nu ook eens aannemen voor de medewerkers.'' De oppositiepartijen, maar ook D66, vinden dat Verdonk hiermee vooruitloopt op de onderzoeken naar de oorzaak en afwikkeling van de brand die nu gaande zijn. Het Kamerlid Van Gent (GroenLinks): ,,Het lijkt mij heel erg adequaat dat u dat woord niet in de mond neemt. U weet immers een heleboel niet.''

Volgens pastor M. Zandstra van Schiphol-Oost werd het bewakingspersoneel gehinderd bij pogingen om mensen te redden. Dat zei hij gisteren in de actualiteitenrubriek Netwerk. ,,Ze werden tijdens de dodelijke brand bekogeld met biljartballen en belaagd met biljartkeus. Dat hoor ik niet terug in de media.'' Hij baseerde zich op gesprekken met personeel.