Trofee voor Van Eupen

Marit van Eupen krijgt op 8 januari `De Gouden Riem' uitgereikt. De 36-jarige roeister, die dit jaar in Japan de wereldtitel behaalde in de skiff lichtgewicht, is de eerste vrouw in de Nederlandse roeigeschiedenis, die de onderscheiding krijgt. De trofee dateert uit 1892 en wordt alleen toegekend aan skiffeurs of skiffeuses, die `uitzonderlijke prestaties' hebben neergezet.

,,Wij zijn uitermate blij met deze kanjer'', zei bestuurslid Jan Wienese, olympisch kampioen in de skiff (1968), van de Stichting De Gouden Riem. Van Eupen is de laatste jaren Nederlands beste roeister. Zij won met Kirsten van der Kolk de wereldbeker (2003) in de dubbeltwee lichtgewicht. Bij de Olympische Spelen in Athene (2004) veroverde het duo de bronzen medaille. In het post-olympische jaar 2005 deed de ingenieur bedrijfskunde aan begeleiding van jonge roeisters, en stapte zij zelf in de skiff in een poging een eerste WK-medaille te winnen. Zij kende een uitstekend seizoen met een triomf in de Rotsee Regatta in Luzern en de wereldtitel in Gifu.