Treinen uren stilgezet voor loos terreuralarm

Twee mannen in djellaba's zijn gisteren in Amsterdam door de politie in een internationale trein gearresteerd, nadat passagiers de politie gewaarschuwd hadden dat de mannen zich verdacht gedroegen. Uiteindelijk bleek het loos alarm.

De politie vermoedde, op basis van de waarschuwing van passagiers, dat de mannen een pakketje in de trein hadden achtergelaten. Door de arrestatie kwam het treinverkeer tussen het centraal station van Amsterdam en het station Muiderpoort vanaf vier uur 's middags stil te liggen. De mannen werden rond acht uur 's avonds weer vrijgelaten. Volgens ProRail reden de treinen rond negen uur weer normaal.

De twee mannen werden geboeid en geblinddoekt afgevoerd. Ook alle overige reizigers werden vervolgens uit de trein gehaald. Zij werden met bussen weggebracht. De technische recherche vond in de trein en in de persoonlijke spullen van de twee mannen geen verdachte zaken. Daarin bleken uiteindelijk cassettebandjes en koranteksten te zitten.

Volgens de politie was wel degelijk sprake van verdachte omstandigheden, omdat de mannen bagage aan elkaar overgaven en zich daarmee door de trein verplaatsten. Ze bezochten meerdere malen, apart of tegelijkertijd, het toilet. Wat de verklaring van dit opmerkelijke gedrag was, kon de zegsman niet zeggen.

Een reiziger verklaarde gisteravond op Radio 1 in de coupé te hebben gezeten met de twee mannen toen de trein kwam stil te staan. De twee Arabisch uitziende mannen spraken volgens hem goed Nederlands en hadden twee rugzakken bij zich. Volgens de ooggetuige werd in de trein omgeroepen dat er een technische storing was. Hij noemde de twee mannen nogal ,,dom'', als ze tenminste iets van plan waren geweest, omdat ze er nogal opvallend uitzagen met hun jurken en baarden.

De Amsterdamse politie benadrukt dat het goed is dat passagiers in dit soort situaties alarm slaan. ,,Dat vragen we ook van mensen. Dit gedrag was anders dan normaal. Godzijdank bleek er niets te zijn'', aldus een woordvoerder.