Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) over haar verdriet, woede, angst en schuldgevoel na de moord op Theo van Gogh. Verder aandacht voor het eerste grote terrorisme-proces in België en een reportage over de terroristische netwerken in België die wellicht de aanslagen in Casablanca en Madrid hebben ondersteund. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Uitslag van een enquête over hoe het met de vrijheid van meningsuiting staat en gesprekken met columnisten en opiniemakers over de vraag of zij zelfcensuur toepassen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de moord op de Amsterdamse crimineel John Mieremet in Thailand. Mieremet zou een van de afpersers zijn van vastgoedmagnaat Willem Endstra die vorig jaar in Amsterdam werd geliquideerd. Verder de herdenking van de moord op Theo van Gogh en een gesprek met Wim de Bie en Kees van Kooten die hun beste uitzendingen uit het verleden op dvd hebben gezet. Ned.3, 22.20-23.59u.

DOCUMENTAIRE

Force fed. Over de woestijnstaat Mauretanië in West-Afrika, waar dikke vrouwen het schoonheidsideaal zijn. Jonge meisjes worden gedwongen veel melk te drinken en couscous te eten zodat ze al vroeg huwbaar zijn. Dit veroorzaakt later veel gezondheidsklachten. BBC2, 20.00-20.30u.

Prettig weekend ondanks alles. Soapactrice en presentatrice Katja Schuurman die in een aantal films van Theo van Gogh heeft gespeeld en goed bevriend met hem was, heeft een persoonlijk hommage aan de vermoorde columnist en filmer gemaakt. Zij tracht na te gaan of de moord voorkomen had kunnen worden. Ned.3, 20.55-22.00u. en herhaling op Ned.2, 0.30-1.35u.

Natural world: The queen of trees. De Afrikaanse wilde vijgeboom en de kleine vijgewesp zijn volledig afhankelijk van elkaar voor hun voortbestaan. Op hun beurt vormen zij weer het voedsel voor honderden dieren, van mieren tot olifanten. BBC2, 21.00-21.50u.

Profiel: Mary Zeldenrust-Noordanus 1928-1984. Biografisch portret van Mary Zeldenrust-Noordanus die van 1962 tot 1968 de voorzitter was van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). In een tijd dat voorbehoedsmiddelen nog niet verkrijgbaar waren en seksuele voorlichting in het openbaar onbespreekbaar was, kreeg zij het voor elkaar taboes als geboorteregeling, abortus en homoseksualiteit op tv bespreekbaar te maken. In talrijke interviews en televisie-optredens droeg zij haar onorthodoxe standpunten en overtuigingen uit. Ned.1, 22.50-23.30u.

Close up. Reconstructie van het leven aan het hof van Djenghis Khan en in de Mongoolse hoofdstad Karakorum. Sinds de Mongolen in de dertiende eeuw te paard Europa binnen galoppeerden om te veroveren en te plunderen staan ze bekend als agressief, wreed en meedogenloos. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de Mongolen slimme zakenmensen waren, die over een hoogontwikkelde cultuur beschikten. De ontdekking van de eeuwenoude hoofdstad Karakorum en de toegang die onderzoekers recentelijk kregen tot Mongoolse en Russische archieven, plaatst dit nomaden- en krijgersvolk in een totaal nieuw licht. Ned.1, 23.30-0.30u.

Late lessons from Early Warnings: Het duivelse stof. Slot van een 4-delige serie over mens, milieu en ontwikkeling. Vanavond gaat het over asbest. Ned.3, 0.00-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Columnist Martin Bril vertelt hoe hij de dag van de moord op Theo van Gogh heeft beleefd en Nilgun Yerli vertelt over haar theatershow BangBang. Ook aandacht voor de European MTV Awards die morgen in Lissabon worden uitgereikt. Ned.3, 19.00-19.55u.

Breek de week. Jozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, is de eerste gast in dit nieuwe politieke praatprogramma van zakenman en presentator Harry Mens. Volgens presentator Mens is het programma een podium waar politici en andere gasten hun beleid kunnen toelichten, maar waar ook ruimte is voor stevige discussie en een kritische noot. RTL 7, 23.10-23.40u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van FC Thun tegen Ajax in de Champions League. Oud-voetballer Youri Mulder analyseert de wedstrijd. Na deze partij samenvattingen van Arsenal tegen Sparta Praag en Barcelona tegen Panathinaikos. Ned.2, 20.00-23.50u.

AMUSEMENT & DRAMA

Grazend Nederland: Rituelen en tradities. Televisiekok Pierre Wind vraagt zich in deze vijfde aflevering af welke culinaire rituelen en tradities er in Nederland worden nageleefd. Aan het woord komen een barones, een butler, een islamitische slager en Tereza uit Eritrea. Ned.3, 19.55-20.25u.

Rome: The stolen eagle. Afgelopen maandag al op België 2 (Canvas) te zien, de eerste aflevering van een Engels-Amerikaanse dramaserie over het Romeinse leven ten tijde van de oorlogen van Julius Caesar. Na acht jaar oorlog heeft Julius Caesar eindelijk Gallië veroverd en wil hij terugkeren naar Rome. Als zijn persoonlijke standaard wordt gestolen, worden twee `vrijwilligers', Lucius Vorenus en Titus Pullo aangewezen om hem terug te vinden. Met Kevin McKidd, Ray Stevenson, Ciarin Hinds e.a. BBC2, 22.00-22.50u.