Taakstraf vechtende Van Galen

Profvoetballer Barry van Galen is gisteren veroordeeld voor openlijke geweldpleging en mishandeling. De politierechter in Haarlem legde de AZ-speler een taakstraf op van zestig uur en hij moet een schadevergoeding van 500 euro betalen.

In oktober vorig jaar ging Van Galen na het gelijkspel tegen Ajax stappen met zijn zwager Marco op de kermis van het Noord-Hollandse Assendelft. Daar maakte zijn zwager, na de nodige biertjes, seksueel getinte opmerkingen tegen twee vrouwen. Deze pikten dat niet en gaven hem een klap waarna hij terugsloeg. Van Galen, die een patatje stond te eten, bemoeide zich in eerste instantie niet met het handgemeen.

Toen de twee terugkwamen bij de woning van de zwager werden zij opgewacht door de twee vrouwen en een in allerijl opgetrommelde vriend, een kickbokser. Deze haalde uit en sloeg de zwager tegen de vlakte. Die raakte gewond en bewusteloos. Daarop greep Van Galen in: hij deelde klappen en schoppen uit, en gaf de vrouwen een duw.

Politierechter Kingma vindt dat van noodweer geen sprake was, zoals de advocaat had aangevoerd. De zwager had volgens hem de confrontatie uit de weg moeten gaan. ,,Dit gaat om plat uitgaansgeweld zonder reden, behalve drank en vervelende opmerkingen richting vrouwen.'' De rechter wees op de verschillende rollen van beide verdachten, maar liet ook meewegen dat Van Galen vaker met justitie in aanraking is geweest wegens geweld.

Diens zwager kreeg tachtig uur werkstraf en moet een schadevergoeding van 600 euro betalen. De AZ-voetballer kondigde na afloop aan in hoger beroep te gaan tegen de taakstraf en de schadevergoeding.