Staking Shell breidt uit naar NAM

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond zouden vandaag aan het einde van de middag beginnen met het terugschroeven van de productie bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Den Helder en Emmen, waar Shell een belang in heeft. Dat bevestigden een woordvoerder van de NAM en CNV-actieleider H. Smedes.

De actie is onderdeel van de maandag begonnen staking van Shell-personeel tegen de nieuwe pensioenregeling die het olieconcern wil invoeren voor zijn 11.000 werknemers in Nederland. De 1.800 medewerkers van de NAM, een gezamenlijke onderneming van Shell en het Amerikaanse ExxonMobil, vallen onder de pensioenregeling van Shell. Het bedrijf wil de pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 65 jaar en het premievrije pensioen afschaffen. Werknemers moeten in de toekomst 2 procent premie gaan betalen. Uit protest tegen dit voornemen bouwen werknemers van Shell sinds maandag de productie van de raffinaderij van Shell in Pernis en een chemiefabriek in Moerdijk af. Het zal naar verwachting nog anderhalve week duren voordat de productie volledig stilligt. Van de 3.000 Shell-werknemers in Pernis en Moerdijk hebben zich volgens de CNV Bedrijvenbond inmiddels bijna duizend laten registreren als staker.

De productiebeperking bij de NAM zal geen effect hebben op de gasprijs, zegt H. Smedes van de CNV Bedrijvenbond. ,,We willen niet de consument treffen.'' Hij zegt dat met de NAM is afgesproken om geen uitspraken te doen over de omvang van de stillegging. ,,Die informatie is gevoelig voor derden.'' In Den Helder produceert de NAM behalve voor zichzelf ook gas voor buitenlandse bedrijven als Total en Chevron. ,,Maar Nederlandse bedrijven en huishoudens komen niet in de problemen.''

In Den Helder wordt gemiddeld 58 miljoen kubieke meter aardgas per dag verwerkt, iets meer dan een kwart van de hoeveelheid gas die dagelijks in Nederland wordt gewonnen. Bij de NAM in Den Helder werken 35 mensen. In Emmen, waar de NAM een gaszuiveringsinstallatie heeft en 55 mensen werken, wordt dagelijks 2,5 miljoen kubieke meter gas verwerkt. Hier zal de productie volgens Smedes worden gehalveerd.

De NAM levert al zijn gas aan de Gasunie, die verantwoordelijk is voor de helft van de Nederlandse gasvoorziening. Vorig jaar zette de Gasunie 85,7 miljard kubieke meter gas af in binnen- en buitenland.

Voor morgen hebben de vakbonden ook een werkonderbreking gepland bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen.