Peru wil meer zee van Chili

Peru trekt de zeegrens met Chili opnieuw.

Tot ongenoegen van de Chilenen.

Een groeiend diplomatiek conflict tussen Peru en Chili is gisteren verergerd nadat het Peruaanse parlement een wetsvoorstel heeft behandeld waarmee unilateraal de zeegrens tussen beide landen opnieuw wordt getrokken. Het voorstel wordt zeer waarschijnlijk morgen aangenomen.

Peru, Chili en Bolivia voerden tussen 1879 en 1883 een zeeoorlog om het visrijke gebied. Chili veroverde Antofagasta, de enige toegang van Bolivia tot de Stille Oceaan, en ruim 17.000 vierkante zeemijl van Peru. De grenzen werden in 1952 en 1954 vastgelegd.

Het in de afgelopen dagen behandelde wetsvoorstel bepaalt echter dat de zeegrens opnieuw zal worden getrokken. Lima zegt recht te hebben op het gebied. Nu is de zeegrens een horizontale lijn vanaf de landgrens richting het westen, parallel aan de steenbokskeerkring. Het Peruaanse wetsvoorstel bepaalt dat de zeegrens de zuidwestelijke richting van de landgrens zal gaan volgen (zie kaartje).

Chili heeft verrassend krachtig gereageerd. Hoewel Santiago aangeeft de zaak diplomatiek te willen oplossen, heeft president Ricardo Lagos zijn legerleiding bijeengeroepen. Chileense kranten melden dat er voorbereidingen worden getroffen om marineversterking naar de grens te sturen.

De Chileense regering benadrukte gisteren dat zij terughoudend zal reageren. ,,We zijn ervan overtuigd dat het diplomatiek zal worden opgelost'', zei minister van Defensie Jaime Ravinet. In antwoord op vragen over de voorbereidingen van de marine, antwoordde hij dat de grens altijd goed wordt bewaakt.

,,Volgens mij eindigt dit onherroepelijk in Den Haag'', zei de Chileense analist Ricardo Israel gisteren tegen kranten in een verwijzing naar het Internationaal Gerechtshof dat vaak grensconflicten tussen landen oplost. Hij waarschuwde ervoor dat vissers die in het betwiste gebied vissen, kunnen worden gearresteerd. Escalatie is volgens hem makkelijk.

Het zeeconflict is de nieuwste diplomatieke rel tussen de twee Latijns-Amerikaanse landen. In de afgelopen maanden liep de spanning op toen beschuldigingen werden geuit over vermeende wapenleveranties van Chili aan Ecuador tijdens een oorlog met Peru in 1995. Hierop brak Peru onderhandelingen over vrijhandel met Chili af, en weigerde de Chileense kandidaat voor het voorzitterschap van de Organisatie van Amerikaanse Staten te steunen.

Volgens waarnemers kan de oplopende spanning ook te maken hebben met de politieke situatie in Peru. De steun voor de Peruaanse president Alejandro Toledo is gedaald tot slechts 14 procent. Een conflict met Chili zou de aandacht van zijn binnenlandse problemen afleiden, menen de waarnemers.