Oppositie betwist uitslag in Zanzibar

De oppositie in het eilandenrijk Zanzibar heeft opgeroepen tot massale demonstraties uit protest tegen grootscheepse fraude bij de verkiezingen van zondag. De zittende president Amani Abeid Karume werd gisteren uitgeroepen tot winnaar. Hij is vanmorgen onder bewaking van politie en leger geïnstalleerd. Karume zou 53,2 procent van de stemmen hebben gekregen. Oppositiekandidaat Seif Shariff Hamad zei dat hij voor de derde achtereenvolgende door fraude van de zege was beroofd na eerdere omstreden verkiezingen in 1995 en 2000. Hij kondigde aan dat de oppositie dit keer net zolang met protesten doorgaat tot haar rechtmatige overwinning wordt erkend.

Volgens oppositiepartij CUF zijn gisteren negen van haar aanhangers gedood op het eiland Pemba. Aanhangers van de regeringspartij CCM dreigden ,,de slechte verliezers van de oppositie'' met een ,,totale oorlog''. ,,Drie keer hebben we ze al verslagen. De tijd van praten is voorbij.'' Vorige verkiezingen in Zanzibar werden ook gevolgd door geweld. In januari 2001 vielen op Pemba tientallen doden bij botsingen tussen de veiligheidstroepen en de oppositie. Later dat jaar sloten de partijen een vredesakkoord dat herhaling moest voorkomen. Een nieuwe geweldsgolf bederft de reputatie van Tanzania als vredige, stabiele natie. Confrontaties schaden ook het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van het eilandenrijk.

Buitenlandse waarnemers zijn verdeeld in hun oordeel over de verkiezingen. De delegaties van de Afrikaanse Unie en het Gemenebest noemen de verkiezingen ,,in grote lijnen vrij en eerlijk''. Het meest krtitisch is het Amerikaanse National Democratic Institute. De Amerikanen maakten melding van kiezers die meerdere keren stemden, minderjarigen die stemden, onrechtmatig stemmen door militairen, onzorgvuldig omgaan met de kiezerslijst en excessief gebruik van geweld.

Maar ook volgens de Amerikanen was ,,over het algemeen sprake van goede verkiezingen'' en ,,een duidelijke vooruitgang'' in vergelijking met vorige verkiezingen.