Opnieuw moord op topcrimineel

De crimineel John Mieremet is vannacht geliquideerd in de Thaise badplaats Pattaya. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd. Mieremet was jarenlang actief in de Amsterdamse onderwereld.

Media in Thailand melden dat Mieremet werd gedood rond vier uur vannacht, 10 uur lokale tijd, in zijn kantoor in Bang Lamung, een badplaats iets buiten de stad Pattaya.

De schutter arriveerde bij het kantoor achter op een brommer. Hij zou het kantoor zijn binnengelopen en naar Mieremet hebben gevraagd. De twee zouden enkele woorden hebben gewisseld, mogelijk in het Nederlands. De schutter, een ,,vrij grote man met een helm op'', zou daarop een pistool hebben getrokken en Mieremet (44) door het hoofd hebben geschoten. Mieremet zou in het gezelschap zijn geweest van een lijfwacht. Deze wist tijdig dekking te zoeken en werd niet geraakt. Dat meldt het ANP op basis van berichten van een lokale journalist.

Mieremet zou onderweg naar het ziekenhuis zijn overleden. Lokale media beschikken over beelden van een paspoort dat aan Mieremet zou hebben toebehoord. Volgens het persbureau was Mieremet bezig met een onroerendgoedproject in Bang-Lamung.

Mieremet was een bekende crimineel, die in de jaren negentig voor Klaas Bruinsma zou hebben gewerkt. In 2002 werd Mieremet al eens neergeschoten, voor het kantoor van advocaat Evert Hingst. Hingst werd afgelopen maandag geliquideerd. In een interview dat jaar zei Mieremet dat Hingst, Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en vastgoedhandelaar Willem Endstra achter die aanslag zaten.

Met Endstra had Mieremet daarvoor een tijdlang zaken gedaan. Endstra werd vorig jaar geliquideerd. Over de samenwerking ontstond later een conflict. Mieremet eiste miljoenen terug die zijn vriendin in een vennootschap van Endstra gestoken zou hebben. Na de dood van Endstra betaalden zijn nabestaanden daadwerkelijk een paar miljoen die Mieremet nog tegoed zou hebben.

MIERMET pagina 2