`Korfbal moet agressiever worden'

Met een andere competitieopzet en nieuwe spelregels wil het Nederlands Korfbalverbond zaalkorfbal aantrekkelijker maken voor het publiek. Meer spanning, strijd en spektakel en `een herkenbaar gezicht' zijn de belangrijkste doelstellingen van de zogeheten Korfbal League, die vrijdag van start gaat met het openingsduel tussen landskampioen PKC en Die Haghe.

,,We moeten mee in de competitie tussen topsporten'', verklaarde topsportcoördinator Ben Crum gisteren bij de presentatie van zijn geesteskind. ,,Daarvoor moeten we respect verdienen en afdwingen bij het publiek. Korfbal moet spannender worden. Er moet meer strijd zijn. We willen het publiek meer sensatie en amusement bieden. Uiteindelijk willen we meer aandacht krijgen.''

Belangrijkste verandering is dat de tien beste zaalkorfbalteams in één competitie strijden voor een plek in de play-offs. De nummers één tot en met vier van de reguliere competitie plaatsen zich daarvoor. In de oude opzet werd gespeeld in twee groepen van elk acht clubs, zodat de beste ploegen elkaar pas troffen in de kruisfinales. ,,Zonder strijd geen topsport. In de oude hoofdklasse was er nog wel eens te weinig strijd. Ik hoop dat de kwaliteitsverschillen in de nieuwe opzet zijn afgenomen'', zei Crum.

Om het zaalkorfbal flitsender en spectaculairder te maken voor het (televisie)publiek, wordt de zogeheten 25-secondenregel ingevoerd. Als de aanvallende ploeg binnen die tijd geen doelpoging gewaagd heeft waarbij de korf wordt geraakt, gaat het balbezit met een spelhervatting naar de tegenstander. Verder zijn de laatste vijf minuten van een speelhelft zuivere speeltijd. Crum over de meest ingrijpende spelregelwijzigingen: ,,Er moeten meer spelwisselingen komen. De aanvallende ploeg wordt gedwongen meer risico's te nemen. We willen spanning tot de laatste seconde. Korfbal moet wat agressiever worden waarbij harder wordt geduelleerd.''

Volgens Crum is het van groot belang dat de Korfbal League een duidelijk, herkenbaar gezicht krijgt. Ter promotie van het `merk' is een nieuw logo ontwikkeld en wordt gespeeld met een nieuwe wedstrijdbal. In de Korfbal League wordt gepeeld met de knalgele kunststofkorven die vorig jaar werden geïntroduceerd om het aloude rieten `schepmandje' te vervangen.

Wat televisieaandacht betreft heeft het zaalkorfbal komend seizoen niet te klagen. Evenals andere kleinere sporten profiteert korfbal van het wegvallen van het eredivisievoetbal bij de NOS. Volgens directeur Henry Valk van het Korfbalverbond worden ,,sowieso'' zes samenvattingen uit de reguliere competitie uitgezonden. ,,En live één kruisfinale en de finale in Ahoy' in mei. Bij elkaar gaat het om vijf maal zoveel tv-registratie als vorig jaar.''