Korea's met één team naar Peking

Noord- en Zuid-Korea zullen met een gezamenlijk team uitkomen bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China), ook al zijn beide landen formeel al ruim vijftig jaar in staat van oorlog.

De twee landen bereikten gisteren een principe-akkoord aan de zijlijn van de Oost-Aziatische Spelen, die afgelopen weekeinde zijn begonnen in Macau. De eerste test zal plaatshebben tijdens de Aziatische Spelen volgend jaar in Doha, in het Midden-Oosten, waar ook een gemeenschappelijk Koreaans team zal deelnemen.

Het zou de eerste keer zijn dat de twee landen een gezamenlijke delegatie opzetten voor een groot toernooi met meerdere sporten. In de jaren negentig hebben ze wel ooit bij toernooien een gemeenschappelijk tafeltennisteam en een jeugdvoetbalteam gevormd. Ook zijn de afvaardigingen van beide landen tijdens de openingsceremonieën van de Olympische Spelen in Sydney (2000) en Athene (2004) gezamenlijk het stadion binnen gemarcheerd onder een speciale vlag, met het silhouet van het verdeelde Koreaanse schiereiland in plaats van de aparte, landelijke vlaggen van Noord- en Zuid-Korea.

Details van de overeenkomst moeten nog worden uitgewerkt, zoals selectie van de sporters. In Zuid-Koreaanse media wordt dit het grootste obstakel genoemd. Zo is nog niet duidelijk hoe in teamsporten als hockey, voetbal en volleybal gezamenlijke teams zullen worden gevormd. Begin volgende maand zullen vertegenwoordigers van de olympische comités van beide landen in Noord-Korea bijeenkomen om over de details te praten.

De samenwerking tussen de twee landen komt tot stand met grote steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Tijdens de Olympische Spelen in Athene vorig jaar kwamen de voorzitters van de beide nationale olympische comités samen met IOC-voorzitter Jacques Rogge om dit idee te bespreken. Rogge beloofde toen alle noodzakelijke steun van de zijde van het IOC. De twee Korea's besloten destijds concreet zaken te doen voordat de selectie van atleten voor 2008 begint.

In Zuid-Koreaanse media wordt ook veel waarde gehecht aan de initiatieven van de Koeweitse voorzitter van de Olympic Council of Asia, sjeik Ahmad al-Sabah, die eerder ook een ontmoeting tussen de twee voorzitters van de nationale comités arrangeerde.

Sinds eind jaren negentig is er sprake van een forse toenadering tussen beide Korea's, gestimuleerd door progressieve regeringen in Zuid-Korea. Deze samenwerking wordt echter regelmatig doorkruist door ruzie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over Noord-Koreaanse kernwapenprogramma's. Ondanks dit dispuut, waarover overleg recentelijk weer op gang is gekomen, beijvert Zuid-Korea zich noest voor gestage uitbreiding van de samenwerking met het verarmde communistische noorden.

Het enthousiasme voor samenwerking in het rijke, kapitalistische Zuid-Korea heeft geresulteerd in onder meer groeiende handel tussen beide Korea's. Het toerisme naar het noorden neemt toe en in Noord-Korea is inmiddels een industrieterrein aangelegd voor Zuid-Koreaanse bedrijven.

    • Hans van der Lugt