Iran vervangt 40 gezanten, ook in EU

De neoconservatieve Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, vervangt ongeveer 40 ambassadeurs onder wie die in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Naties in Genève.

Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, vandaag in Teheran bevestigd. Hij zei dat het om een ,,normale'' wisseling van de wacht gaat van ambassadeurs die aan het eind van hun termijn zijn gekomen. De Iraanse ambassadeur in Londen, wiens vervanging gisteren al werd bekendgemaakt, is nog maar sinds een jaar op zijn post.

In het Westen wordt gespeculeerd over een nieuwe koers van Iran. Veel van de betrokken ambassadeurs worden beschouwd als hervormingsgezind en nauw verbonden met het bewind van de vorige president, Mohammad Khatami. De ambassadeurs in Londen, Parijs, Berlijn en Genève zijn voorts betrokken bij de – vastgelopen – onderhandelingen met de Europese Unie over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Britse kranten speculeerden vandaag dat Ahmadinejad een nieuwe koers wil gaan varen in deze onderhandelingen, die wat Europa betreft zouden moeten leiden tot Iraanse maatregelen die waarborgen dat Teheran geen atoomwapens ontwikkelt.

In de Verenigde Staten, Europa en Israël wordt Iran verdacht van een geheim kernwapenprogramma, iets wat Teheran fel ontkent. Later deze maand komt tijdens een bijeenkomst van het bestuur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen opnieuw aan de orde of de kwestie-Iran naar de VN-Veiligheidsraad moet worden doorverwezen voor een discussie over sancties. Als onderdeel van zijn pogingen dat te voorkomen heeft Iran IAEA-inspecteurs toestemming gegeven een militaire installatie te bezoeken, aldus vandaag diplomaten in Wenen. Deze installatie, Parchin, wordt door de VS in verband gebracht met geheim werk aan een kernwapen.

In het Westen wordt ook gespeculeerd over een radicalisering van de Iraanse buitenlandse politiek in het algemeen. Ahmadinejad, die voor hij deze zomer president werd burgemeester van Teheran was, schrikte vorige week de internationale gemeenschap op met herhaalde uitspraken dat Israël van de kaart moet worden gevaagd. Later verzekerde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Iran niet van plan is Israël aan te vallen.

In Teheran ontplofte vanochtend een schokgranaat bij het kantoor van British Airways. Er vielen geen slachtoffers. De Britse regering krijgt in Iran de schuld van de huidige westerse pressie rond zijn nucleaire programma.