Internet Voorkeur

Luisterboek. Het is, zo heeft een aantal uitgevers bedacht, vanaf vandaag de `week van het luisterboek', een week die elf dagen duurt. De cd's met voorgelezen boeken rukken op, is het nieuws. En dan gaat het niet alleen om Paul Biegel die zijn Japie en het grote geld voorleest voor de kinderen op de achterbank op weg naar Zuid-Frankrijk. Ook zijn er hoorcolleges vaderlandse geschiedenis van de Amsterdamse historicus Herman Beliën. En de verkoop van de bestseller De Da Vinci Code van Dan Brown op cd is de 20.000 stuks al voorbij.

Er zijn nog geen Nederlandse websites waar complete luisterboeken zijn de downloaden als mp3-bestand, ook geen voorleesversies van klassiekers waar geen auteursrechten meer voor betaald hoeven worden. (En die wel al als leesversie op het web staan via het `project Laurens Jz Coster'). Wel bieden veel uitgevers fragmenten aan.

Voor Engelstalige boeken heeft het Gutenberg-project twee dozijn gesproken boeken die door mensen zijn voorgelezen, bijvoorbeeld verhalen van Arthur Conan Doyle en poëzie van Shakespeare en Whitman, en vierhonderd boeken die door een computer zijn voorgelezen. Ook een ruim aanbod is te vinden op audiobooksforfree.

www.weekvanhetluisterboek.nl

www.gutenberg.org

www.audiobooksforfree.com