ING schrapt weer banen bij automatisering

Bankverzekeraar ING grijpt opnieuw hard in bij zijn afdeling automatisering. ING schrapt 500 arbeidsplaatsen, besteedt een deel van het werk uit en beëindigt 1.400 tijdelijke contracten.

Dit maakte het concern vanmorgen bekend. Het is de tweede keer dat ING ingrijpt bij de afdeling die andere onderdelen van het bedrijf ondersteunt. In juli maakte de bank en verzekeraar al bekend dat er 450 IT-banen zouden verdwijnen in de Benelux. De nieuwe plannen zijn onderdeel van dezelfde reorganisatie en zullen eveneens verdwijnen in Nederland, België en Luxemburg.

Behalve de 500 extra banen die verdwijnen zullen er 1.400 contracten van extern ingehuurde werknemers niet worden verlengd. Van dit aantal zijn tot nu toe 550 contracten al beëindigd, aldus ING.

Verder is het concern in verregaande onderhandelingen met twee consortia over het uitbesteden van IT-werkzaamheden. Met deze uitbesteding zijn mogelijk circa 2.200 banen gemoeid, vrijwel allemaal in Nederland. De arbeidsplaatsen zullen worden overgeheveld naar de consortia die IT-diensten voor ING gaan verzorgen. Een consortium bestaat uit IBM, Centric, KPN en Unisys, de tweede uit Atos Origin, BT, Getronics en Accenture. Dit zei een ING-woordvoerster vanmorgen.

Momenteel werken er 13.000 mensen bij de afdeling automatisering van ING. Na de reorganisatie – en het verdwijnen van in totaal 4.100 arbeidsplaatsen – blijven daar nog 12.590 banen van over.

ING verwacht dat de maatregelen een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van in totaal 190 miljoen euro vanaf 2008. De eenmalige kosten voor afvloeiingsregelingen worden geschat op 120 miljoen euro.

De ontslagronde van juli moet 39 miljoen euro opleveren en kost 57 miljoen euro aan eenmalige ontlsga- en afvloeiingsregelingen. ING zegt werknemers die weg moeten te zullen helpen bij het vinden van andere werk.

Bestuurder Robert Schuurman van vakbond De Unie zegt te begrijpen dat ING in een verzadigde markt als de Benelux de kosten moet terugbrengen, maar is geschrokken van het aantal banen dat op de toch staat. ,,Het is de vraag of dit aantal ook nodig is'', zegt Schuurman, wiens vakbond enkele duizenden leden heeft onder het ING-personeel. In Nederland werken in totaal 33.000 mensen bij de bank en verzekeraar.

,,Ik snap dat je de kosten wilt verlagen, maar vraag me af of met deze maatregelen de continuïteit van de organisatie op lange termijn wel in stand blijft. We gaan dan ook met ING praten over de aangekondigde maatregelen.''