Iets nieuws moet ook werken

Mark de Jong (50) houdt van nieuwe dingen. Daarom werkte hij eerst bij KPN Mobiel als lid van de raad van bestuur, in welke hoedanigheid hij de mobiele datadienst i-mode van Japan naar Europa bracht. En daarom is hij nu algemeen directeur geworden van het Telematica Instituut. Bij dit onderzoeksinstituut, dat deels door het bedrijfsleven en deels door de overheid wordt bekostigd, wordt fundamenteel onderzoek op het gebied van ICT vertaald naar concrete toepassingen. ,,Bij nieuwe technologie vind ik belangrijk dat het niet alleen mooi is, maar ook dat het bruikbaar is. Dat je meteen begrijpt hoe het werkt.'' De Jong vertrok bij KPN omdat ,,mobiele expansie in het buitenland er niet meer in zat''. De wereld van het onderzoek is De Jong niet vreemd. Na zijn studie economie promoveerde hij op kennisclusters zoals Silicon Valley en totdat hij in de raad van bestuur van KPN Mobiel kwam, was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Deze baan ligt op het snijvlak van bedrijfsleven en universiteit, en dat vind ik erg leuk.''

personalia@nrc.nl