Homogeen PSV met lef voorbij AC Milan

De geschiedenis herhaalt zich bij PSV. Net als vorig jaar heeft coach Guus Hiddink na een leegloop wonderbaarlijk snel een nieuwe succesvolle ploeg neergezet. En opnieuw is `teamspirit' het sleutelwoord. De reactie van matchwinner Jefferson Farfán was gisteravond na de 1-0 overwinning tegen AC Milan tekenend voor het sterke groepsgevoel bij de Eindhovense voetbalclub. ,,De groep heeft heel hard gewerkt. We zijn zeer tevreden met het resultaat'', waren de eerste woorden van de 21-jarige Peruaan. De Zuid-Amerikaanse aanvaller is niet het type voetballer dat zichzelf op de borst gaat kloppen. ,,Het doelpunt? De bal kwam voor mijn voeten. Ik dacht niet na, ik schoot gewoon.''

Farfán was vorig seizoen een van de nieuwe spelers van PSV, die binnen een mum van tijd een vaste plek in de selectie van Hiddink wist te veroveren. De jeugdige aanvaller leek nauwelijks aanpassingsproblemen te kennen. Net als de Brazilianen Alex en Gomes liet Farfán alles rustig op zich afkomen. Hoewel de voetballers in hun eigen land al als supertalenten werden vereerd, moesten ze in Eindhoven op nul beginnen. Buiten het veld bleven de drie de bescheidenheid zelve, maar binnen de lijnen gooiden ze al snel de schroom van zich af. Met Farfán, Alex en Gomes had Hiddink geen typische Zuid-Amerikaanse voetballers met vedetteneigingen naar Nederland gehaald, maar talentvolle spelers die zich net als de routiniers Phillip Cocu, André Ooijer en Timmy Simons zonder morren ondergeschikt maken aan het collectief.

Terwijl een groot aantal spelers vorig seizoen besloot PSV te verlaten, bleven de jongelingen Farfán, Alex en Gomes de kampioen uit Eindhoven trouw. Ze hebben dit seizoen niet alleen hun stormachtige ontwikkeling voort weten te zetten, maar ze gelden met hun instelling ook als lichtend voorbeeld voor andere jonge talenten. Hoewel Farfán nauwelijks Nederlands spreekt, heeft hij al een speciale band op weten te bouwen met de tieners Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati. Zo haalt hij de talenten regelmatig van het station op als ze met de trein van Utrecht in Eindhoven zijn aangekomen.

Het tweetal van Marokkaanse komaf presenteerde zich gisteravond tegen AC Milan op een verbluffende wijze. Net als Farfán, Alex en Gomes zich een jaar geleden uit het niets met flair en durf in de ploeg speelden, was het optreden van de negentienjarige Afellay en de zeventienjarige Aissati zeer hoopvol voor de toekomst van PSV. De ervaren Cocu, Ooijer en Simons praatten vooraf lang op de talenten in, en ook op het veld lieten de twee jeugdvrienden uit Utrecht zich goed sturen. Simons, die zelf bij PSV geen enkel aanpassingprobleem kende en Johann Vogel al lang heeft doen vergeten, was vol lof over het spel van zijn ploeggenoot Aissati. ,,Het lijkt wel of hij al een aantal jaren meespeelt. Ongelooflijk op die leeftijd'', sprak de Belg in de catacomben van het Philips Stadion. ,,Hij heeft zoveel lucht, zoveel bravoure. Met hem hadden we een mannetje meer op het middenveld dan AC Milan.''

Aissati had pas een paar uur voor de wedstrijd te horen gekregen dat hij in de basis zou staan. ,,Daar had ik absoluut geen rekening mee gehouden'', zei de voetballer achteraf op bedeesde toon. ,,Ik was heel erg zenuwachtig. Maar ik wist dat ik niets te verliezen had. Ik heb mij gewoon eigen spel gespeeld.'' Met een shirt van zijn directe tegenstander Andrea Pirlo als trofee, verliet Aissati de thuishaven van PSV als de revelatie van de avond.

De op het oog risicovolle zet van Hiddink om met drie verdedigers te beginnen en Aissati op het middenveld in de basis te laten debuteren pakte verrassend goed uit. Net als vorig seizoen had de oefenmeester zijn collega Carlo Ancelotti met een tactische zet weten te verrassen. De vedetten van AC Milan legden het vooral op hun instelling af tegen het homogene PSV. Opvallend was dat zelfs op papier mindere spelers als Michael Lamey en DaMarcus Beasley zich tegen de vice-kampioen van de Champions League naar een hoger niveau wisten te trekken.

Alleen invaller Eric Addo viel met een paar domme acties opnieuw uit de toon. Een paar minuten voor tijd maakte de Ghanees met een kamikazeactie tegen de Braziliaan Serginho bijna eigenhandig de knappe zege van PSV ongedaan. Hij had echter het geluk dat scheidsrechter Graham Poll besloot de overtreding niet met een strafschop te bestraffen. Even daarvoor werd de Engelsman al door de aanhang van PSV geprezen, toen hij Jaap Stam met een tweede gele kaart van het veld stuurde. `Japie bedankt!', klonk het van de tribunes. Een paar tellen later werd geblesseerde doelpuntenmaker Farfán onder luid gejuich gewisseld.

Door de verrassende zege op AC Milan gaat PSV aan de leiding in Groep E. Maar wat misschien nog wel veel belangrijker is: het gevoel van superioriteit is terug in de selectie van Hiddink. Nog maar een paar maanden geleden leek de ploeg door het verlies van een half elftal aan vaste krachten, aan een moeizaam seizoen te gaan beginnen. Na slechts een paar maanden heeft `het nieuwe PSV' de koppositie in de eredivisie alweer in handen en lonkt overwintering in de Champions League. Als de club een ronde verder komt op het hoogste Europese podium dan kan Hiddink bovendien beschikken over de middenvelder Jason Culina en spits Arouna Koné. Aan het mogelijke succes kleeft wel één groot nadeel: de kans dat Hiddink en PSV volgend seizoen opnieuw met een uittocht worden geconfronteerd is levensgroot.

PSV 1 AC Milan 0

Ruststand 1-0. 12. Farfán 1-0. Schds: Poll (Eng). Tsch: 35.100. Rode kaart (2xgeel): 84. Stam (AC Milan). Gele kaart: Gattuso (AC Milan).