Gratis jazz en klassiek bij de bieb

De Centrale Discotheek Rotterdam, in praktijk de centrale muziekbeheerder voor alle Nederlandse bibliotheken, gaat een jaar lang gratis muziek aanbieden via internet. ,,We zijn er om muziek gemakkelijk en betaalbaar toegankelijk te maken voor onze klanten'', zegt directeur Michiel Laan in een toelichting. ,,Dan is digitaal aanbieden een logische stap. We geven onze klanten nu de keuze: de cd of lp lenen, of een digitale versie.''

De Discotheek begint de proef met vierduizend cd's, ofwel zo'n veertigduizend tracks, van twee onafhankelijke labels. Naxos heeft een breed aanbod aan klassieke muziek. ,,Zodat er tenminste één uitvoering beschikbaar is als je eens naar de cellosuites van Bach zou willen luisteren'', zegt Laan. Het label Challenge biedt onder meer Nederlandse jazz, met bijvoorbeeld de Rotterdamse trompetist Eric Vloeimans

De muziek is vrijdag 6 november vanaf zes uur 's avonds binnen te halen via de website muziekweb.nl. De bestanden zijn daarna een week lang te beluisteren. ,,Het zijn bestanden die vergelijkbaar zijn met een mp3-tje'', vertelt Laan. ,,Maar ze zijn met de WMA-techniek van Microsoft, beveiligd met een sleuteltje. Dat zorgt ervoor dat je het na zeven dagen niet meer kan afspelen.''

Het aanbod op muziekweb is in principe voor alle drie miljoen leden van de Nederlandse bibliotheken. Die kunnen bij hun eigen bibliotheek een `autorisatie' krijgen voor de centrale discotheek en daarmee een toegangscode en een wachtwoord. ,,Maar om de drempel nog lager te leggen hebben we tijdens deze proef ook de mogelijkheid om je als gast aan te melden. Dan moet je je wel registreren'', zegt Laan.

De Discotheek bestaat al sinds 1961 en beschikt over 300.000 cd's, 300.000 lp's en zo'n 10.000 muziek-dvd's. De Rotterdamse organisatie heeft zelf 45.000 geregistreerde gebruikers, maar levert via zijn website muziekweb ook cd's aan vrijwel alle Nederlandse bibliotheken.

Voor het downloaden van de gratis muziek is een breedbandinternetverbinding nodig en een pc met het softwarepakket Windows XP (met Service Pack 1) of Windows ME.