Geheime sessie Senaat VS om Irak

In een poging de druk op de regering-Bush op te voeren over het beleid inzake de oorlog in Irak, hebben de Democraten gisteren een sessie in de Amerikaanse Senaat gesloten voor publiek en pers. Deze zogenoemde Regel 21 was al 25 jaar niet gebruikt en houdt in dat camera's en andere opname-apparatuur worden uitgezet, en alle niet-senatoren de zaal moeten verlaten.

De ongewone stap zorgde voor woedende reacties van de Republikeinse senatoren, maar de leider van de Democraten, Harry Reid, zei dat er geen andere mogelijkheid was. Hij wilde informatie over de vraag of het Witte Huis inlichtingen over massavernietigingswapens in Irak heeft gemanipuleerd. De Democraten beschuldigden de Republikeinen ervan samengespannen te hebben met de regering-Bush door onderzoeken tegen te houden. ,,Ze hebben er herhaaldelijk voor gekozen de Republikeinse regering te beschermen'', zo zei Reid.

Door de senaatszitting af te sluiten kon er een comprimis worden gesloten. Een commissie van Democraten en Republikeinen zal controleren of de senaatscommissie voor Inlichtingendiensten vordert met haar onderzoek naar het werk van de inlichtingendiensten voorafgaand aan de oorlog in Irak.

Regel 21 kan worden teruggedraaid als een meerderheid van de senatoren hiermee instemt. De Republikeinen hadden ruim twee uur nodig om zoveel senatoren te vinden. Tegen die tijd hadden media de stap al tot nieuws bestempeld. Veel commentatoren spraken over een coup van de Democraten, die in beide Huizen van het Congres in de minderheid zijn, en een teken dat zij – na de schandalen binnen de staf van het Witte Huis, vorige week – hun zelfvertrouwen terugkrijgen.

De Republikeinen spraken van een stunt: ,,De Senaat is gekaapt door het Democratische leiderschap. Nog nooit heb ik zo'n klap in het gezicht gekregen'', zei senator Bill Frist.