Fed hoogt rente in Verenigde Staten op

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), heeft gisteren de rente met 0,25 procentpunt verhoogd tot 4 procent om zo de inflatiedruk te verminderen. Het is de twaalfde verhoging van de Amerikaanse rente met 0,25 punt sinds juni 2004. Toen stond de zogeheten federal funds rate nog op 1 procent. Dat was het laagste peil sinds 1958.

De financiële markten verwachten dat de Europese Centrale Bank pas in december de rente eveneens zal verhogen. Nu staat de Europese rente op de helft van het niveau van de Amerikaanse.

De markten hadden de Amerikaanse rentestap al voorzien. De beursgraadmeter Dow Jones sloot gisteren een beetje (0,32 procent) lager. Economen waren vooral benieuwd naar de verklaring die de Fed naar buiten zou brengen. Die bleek slechts gering af te wijken van de vorige.

Ook nu wees de Fed erop dat vooral de hogere energieprijzen de inflatie kunnen aanjagen. In september bleek de inflatie te zijn toegenomen tot 4,7 procent, het hoogste niveau sinds veertien jaar. ,,Echter, de kerninflatie [waarbij de energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend, red.] is de laatste maanden betrekkelijk laag geweest en de inflatie op de lange termijn blijft naar verwachting onder controle'', aldus de Fed.

Verder liet de Fed weten dat de gestegen energieprijzen en de recente orkanen de productie en werkgelegenheid tijdelijk hebben verminderd. Aan de andere kant zal de economische groei waarschijnlijk gestimuleerd worden door de wederopbouw.

De Fed zal zijn beleid om de rente stapje voor stapje op te schroeven blijven uitvoeren op de twee nog te houden Fed-vergaderingen met centralebankpresident Alan Greenspan, zo verwachten economen. Greenspan blijft aan tot eind januari 2006. Ben Bernanke, nu economisch topadviseur van het Witte Huis, volgt hem op. Op 13 december is de volgende Fed-vergadering.