Drugs en afpersingen

,,Je kunt Willem Endstra zien als de bank van de onderwereld. En Holleeder als de bewaker.'' Door dit zinnetje werd de vannacht vermoorde crimineel Johnny Mieremet publiekelijk bekend. Nadat hij jarenlang actief was geweest in het criminele circuit, gaf hij in 2002 een interview aan De Telegraaf waarin hij beweerde schoon schip te willen maken. Hij had niets meer te verliezen. ,,Of ik word afgeschoten of ik praat met de politie.'' Dat eerste heeft nog drie jaar geduurd.

Johnny Mieremet was de ene helft van het duo `Spic en Span', De andere was Sam Klepper, die in 2000 geliquideerd werd. Ze kregen deze bijnaam vanwege hun grondige werkwijze bij het beslechten van conflicten. Voor Klaas Bruinsma bestierde het duo jarenlang de speelautomatendivisie. Na diens dood gingen zij volgens justitie verder in de drugshandel, maar daarvoor is Mieremet nooit veroordeeld. In die drugshandel zou volgens verhalen de oorzaak liggen van de reeks liquidaties die al jaren aan de gang is in de Amsterdamse onderwereld.

In 2002 overleefde Mieremet een kogelregen op de stoep van de Keizersgracht in Amsterdam, voor het kantoor van zijn advocaat Evert Hingst, die afgelopen maandag werd geliquideerd. In het opmerkelijke interview dat hij een aantal maanden later gaf, wees hij voor de reden van de aanslag in de richting van vastgoedhandelaar Willem Endstra, Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en zijn voormalig advocaat Evert Hingst. Mieremet vertelde over de verwevenheid die er zou zijn tussen de onderwereld en de vastgoedsector. Vastgoedhandelaar Willem Endstra zou niet alleen voor hem grote sommen geld investeren, nee hij was volgens Mieremet ,,de bankier'' van de onderwereld. Vanwege een zakelijk geschil had Endstra nu een huurmoordeaar op hem afgestuurd, zo beweerde Mieremet. Ook Holleeder en advocaat Hingst zouden bij de aanslag betrokken zijn, stelde Mieremet in het interview.

Het conflict met Endstra werd vorig jaar na de dood van de vastgoedhandelaar, die in mei vorig jaar werd vermoord, opgelost.

Bij justitie bestaat al een tijdje het vermoeden dat het interview van Mieremet mogelijk onderdeel was van de afpersingen en dat hij daarin nog steeds met Holleeder samenwerkte. Afpersingen waarvan onder andere Willem Endstra slachtoffer zou zijn geweest. Zodra immers bekend is dat ondernemers zaken doen met mensen uit de onderwereld, worden ze door de bovenwereld uitgestoten. Zo werd Endstra mogelijk onder druk gezet. Begin 2004 was Endstra zo in het nauw gebracht dat hij in het geheim met de politie ging praten. Kort daarop werd hij vermoord.

Dat er over het afpersen was nagedacht en Mieremet niet zomaar te werk ging , bleek begin dit jaar toen bepaalde passages uit het interview van 2002 pas volledig werden gepubliceerd in De Telegraaf. Mieremet:,,We hebben toen een plan uitgewerkt om zakenmensen te chanteren.'' Via Willem Endstra zou contact zijn gelegd met vermogende vastgoedhandelaren. ,,Op een zeker moment werd dan het verhaal opgehangen dat (...) ik het op een bepaalde zakenman had voorzien. (...) Willem Holleeder, die ook in het complot zat, kwam met een oplossing: hij kon zogenaamd voorkomen dat er geweld gebruikt zou worden, maar dan moest er wel grof worden betaald. Om duidelijk te maken dat het menens was, werden slachtoffers soms beschoten, of thuis bezocht.''