Circusmuziek

Aan het begin van de Tsjechische documentaire The Shutka Book of Records horen we het circuswalsje dat Nina Rota voor Federico Fellini's Otto e Mezzo schreef. Na afloop besef je hoe treffend deze keuze is: regisseur Manic filmt de bewoners van Suto Orizari een buitenwijk van de Macedonische hoofdstad Skopje, die liefkozend Shutka wordt genoemd, als circusacts. De derwisj, de vampieruitdrijver, de paardenfokker; allemaal zijn ze `larger than life'. Een beetje raar zijn ze ook, wat de regisseur nog eens benadrukt met een ironische voice-over. Wat is het lachen om deze bonte stoet excentriekelingen! Dat Shutka een roma-samenleving is waarin christenen, moslims, conservatieven en progressieven het redelijk goed met elkaar kunnen vinden, sneeuwt in deze documentaire onder. Verder muziek van onder meer Django Reinhardt en Goran Bregovic, muziek die altijd bij films over zigeuners wordt gebruikt.

The Shutka Book of Records. Regie: Aleksandar Mani. In: 20 bioscopen (Cinema Delicatessen).