Cactus in brand bij herdenking moord

De korte herdenkingsplechtigheid vanmorgen voor de vermoorde filmmaker in de Linnaeusstraat is rustig verlopen. De bijeenkomst stuitte aanvankelijk op weerstand, omdat familie van Van Gogh geen prijs zou hebben gesteld op de herdenking.

Op de plechtigheid benadrukten Balkenende en Cohen in hun toespraken het belang van vrijheid en wederzijds begrip. ,,Laten we samen optrekken en elkaar niet loslaten'', zei Balkenende. Cohen riep de paar honderd aanwezigen op om hoop te koesteren, in plaats van angst. Verder spraken stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet en buurtbewoonster en ooggetuige van de moord, Annemarie van Zweeden. Verbeet wees op de uitwerking die de moord op Van Gogh nog heeft op de buurt: ,,We moeten blijven praten, elkaar niet gaan negeren. Oordelen en veroordelen gaat veel te gemakkelijk tegenwoordig. Dat moet veranderen.''

Buurtbewoonster Van Zweeden maakte een documentaire over de buurt na de moord. ,,Een aanslag, als het ware op je stoep. Het heeft er flink in gehakt. In andere plaatsen werd brand gesticht, maar wij glimlachten ons suf naar elkaar, om elkaar maar te laten weten dat we het goed meenden.''

Vanmiddag organiseert de gemeente Amsterdam een bijeenkomst in Hotel Arena, met meer toespraken, optredens en debatten. Op andere plekken in de stad worden vanmiddag en vanavond discussieavonden of andere bijeenkomsten gehouden naar aanleiding van de herdenking.