Britse minister Blunkett opnieuw afgetreden

Voor de tweede keer binnen een jaar is de Britse minister David Blunkett vanmorgen afgetreden. Het vertrek van de blinde Blunkett, die sinds afgelopen voorjaar de portefeuille Arbeid en Pensioenen beheerde, schaadt het aanzien van de Labour-regering van premier Tony Blair.

De 58-jarige Blunkett was de afgelopen dagen in opspraak gekomen toen bleek dat hij een gedragscode voor oud-ministers had geschonden. Deze schrijft voor dat voormalige bewindslieden een adviescommissie raadplegen wanneer ze kort na hun aftreden een nieuwe baan willen aannemen. Blunkett verzuimde dat, ook al was hij tot driemaal toe uitdrukkelijk herinnerd aan deze verplichting.

Zonder iemand om advies te vragen aanvaardde Blunkett in april een directeurschap van het bedrijf DNA Bioscience en kocht hij aandelen in het bedrijf ter waarde van 15.000 pond (22.500 euro) op naam van zijn zoons. Toen hij in mei terugkeerde in het kabinet, gaf hij zijn directeurschap op, maar hij behield de aandelen.

Blunkett verklaarde gisteren nog dat hij zich van geen kwaad bewust was. Ook premier Blair hield hem toen nog de hand boven het hoofd. Na een onderhoud vanmorgen in Downing Street 10 werd echter duidelijk dat Blunkett aftreedt omdat hij ook zelf tot de conclusie was gekomen dat zijn positie onhoudbaar was geworden.

In december vorig jaar trad Blunkett ook al af als minister van Binnenlandse Zaken, toen bleek dat zijn departement had geprobeerd met meer spoed dan gebruikelijk een verblijfsvergunning te regelen voor het kindermeisje van zijn maîtresse Kimberly Quinn. Ook de nasleep van zijn affaire met de gehuwde Quinn, die uitgeefster was bij het weekblad The Spectator, zorgde voor veel opwinding. Via rechtszaken probeerde Blunkett tevergeefs aan te tonen dat hij de biologische vader was van een baby van Quinn.

Ook de afgelopen weken kwam Blunkett weer in het nieuws wegens zijn privéleven. Een jonge blonde vrouw onthulde journalisten dat Blunkett haar al bij een eerste ontmoeting in een Londense club had toevertrouwd dat hij graag kinderen met haar zou hebben.

Het tumultueuze liefdesleven van Blunkett vormde een dankbaar onderwerp voor de boulevardpers. Maar ook de Britse omroep BBC wijdde onlangs een satirisch televisieprogramma aan hem, getiteld `A Very Social Secretary'.

In krantencommentaren wordt de neergang gememoreerd van David Blunkett, die nog maar een paar jaar geleden gold als een zwaargewicht in de regering, maar die geleidelijk aan degradeerde tot een schertsfiguur.