Bot wil geen herwaardering voor deserteurs

Nederlandse dienstweigeraars of deserteurs die ten tijde van de politionele acties in Indonesië in 1947 en 1948 tot zware straffen werden veroordeeld, hoeven niet te rekenen op een ,,herwaardering'' van de kant van het kabinet. Dat valt af te leiden uit de antwoorden van minister Bot (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) op Kamervragen. Bot had onlangs formeel erkend dat Nederland destijds door de massale inzet van militaire middelen `aan de verkeerde kant van de geschiedenis' terecht was gekomen. Maar volgens de bewindslieden is er geen formele herwaardering nodig voor deserteurs en dienstweigeraars, omdat ,,de inzet van Nederlandse militairen in het toenmalig Nederlands-Indië op democratische wijze tot stand is gekomen''. Ook hun berechting was in ,,overeenstemming met de geldende wetgeving''.