Band vindt publiek en roem via internet

Het concert in de bovenzaal van Paradiso is al maanden uitverkocht. Het publiek bestaat voor driekwart uit ingevlogen Britten; het overgebleven kwart zijn Nederlandse journalisten die de lancering van `the next big thing' niet willen missen. Op het podium staan vier 19-jarige jongens. Ze spelen strakke, puntige liedjes. Dit zijn The Arctic Monkeys.

The Arctic wie?! The Arctic Monkeys, uit Sheffield, de groep die vorige week vanuit het niets binnenkwam op nummer één van de Engelse hitparade, met het liedje `I Bet You Look Good On The Dancefloor'. Hun debuut-cd is nog niet eens uit en toch speelde de band onlangs voor tweeduizend mensen in de uitverkochte London Astoria. Vanwaar die opwinding voor een band die nog maar één liedje uit heeft? Dat is het `m nou juist: via de reguliere kanalen, de winkels, is alleen dat ene singletje te koop. Maar de liefhebbers hebben het hele repertoire van de groep al in huis. Want The Arctic Monkeys is hét voorbeeld van een band die haar publiek vond via internet. Op forums en websites werden opnamen `gepost' en uitgewisseld door geïnteresseerden. De band zelf heeft daar niets mee te maken, verklaarden ze onlangs in een interview. ,,We hebben niet eens internet.'' Inmiddels zijn ze opgepikt door platenmaatschappij Domino, die ook de Britse popgroep Franz Ferdinand onder haar hoede heeft. Domino zal begin 2006 het debuut van The Arctic Monkey's uitbrengen.

In Paradiso staan de leden van `The Arctic Army', zoals de aanhang zich noemt, met een glas bier in de ene en een joint in de andere hand. Ben (21) heeft de band ontdekt via zijn vrienden die hem mp3-tjes stuurden. Tony (37) haalt al zijn informatie van internet. MySpace.com is een populaire site waarop bands hun opnamen posten, die vervolgens door andere MySpace-leden worden gedownload en onder vrienden verspreid. Wie die opnamen op het net zet? ,,Vrienden van de band of mensen uit de studio'', aldus Tony. ,,De bandleden houden het niet tegen. Die zien ook de waarde van het web als publiciteits-apparaat.''