Zoetje, Vladimir?

De man die de boel zo graag bij elkaar houdt, ontving vanmiddag hoog bezoek. Burgemeester Job Cohen schonk in zijn Amsterdamse residentie aan de Herengracht thee voor Vladimir Poetin en een bont gezelschap van Nederlandse zakenmannen, een kroonprins en een minister.

De president van Rusland heeft goede reden om tijdens zijn anderhalve dag durende staatsbezoek tijd in te ruimen voor een ontmoeting met Hollandse captains. Nederland is Ruslands tweede buitenlandse handelspartner, en de derde investeerder. Het handelsvolume met Nederland, wist Poetin in het interview met deze krant gisteren uit zijn hoofd, bedroeg in 2005 tot nu toe 15 miljard dollar; in Rusland zijn 800 bedrijven met Hollands geld gefinancierd.

Het was niet aan gastheer Cohen, maar aan het ministerie van Economische Zaken en werkgeversvereniging VNO-NCW om de selectieve lijst van genodigden op te stellen. Uiteraard waren 's lands energieconcerns vanmiddag goed vertegenwoordigd, de sector die in Rusland grote productie- en samenwerkingsmogelijkheden heeft en zoekt. Shell stuurde president-directeur Van der Veer, de Gasunie stuurde twee voormannen. Ook hoge vertegenwoordigers van onder meer de voedingsindustrie, de chemie, het transport en de bancaire wereld zouden vanmiddag aanschuiven bij het Russische staatshoofd. Een theekrans met drie thema's volgens VNO-NCW: Ruslands plannen met de energiesector en de strategische industrie (onder meer defensie en technologie); die met de infrastructuur en de ,,concrete belemmeringen'' die Nederlandse ondernemers in Rusland ervaren.

Hoe heet de thee precies gedronken werd was bij het schrijven van dit stukje nog onbekend, maar dat vooral het laatste thema de nodige blaren op de tong zal hebben veroorzaakt is waarschijnlijk. Voor twee aanwezigen in het bijzonder. Directievoorzitter Smits van de Bloemenveiling Aalsmeer zal de nodige vragen hebben over Ruslands angst voor de trips, het insect dat eind vorig jaar de Nederlandse export van bloemen lamlegde.

ING-topman Tilmant zal benieuwd zijn of de bank ooit nog haar in Rusland uitgeleende miljoenen terugkrijgt. Terwijl ABN Amro onlangs een miljardenkrediet mocht verstrekken aan Gazprom, dat als vehikel dient om de energiesector te renationaliseren, zit ING aan de verkeerde kant van de oliekredietlijn. Door de ontmanteling van Yukos dreigt voor ING een financiële strop. Terwijl ING een juridische strijd in Amsterdam voert, thuisbasis van de houdstermaatschappij van Yukos, liet Poetin daar vorige maand een inval uitvoeren om de Yukos-tegoeden veilig te stellen. Wie zou er vanmiddag eerder bij de zoetjes voor Poetin hebben gekund, Tilmant of Groenink?